IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
18:19 | 16 януари 2015
Обновен: 22:20 | 14 април 2024

Проучват потънал преди два век ветроход край Калиакра

Стариният кораб може да бде превърнат в подводен музей

По материала работи: manager
Проучват потънал преди два век ветроход край Калиакра

Старинен ветроход, потънал преди около два века край Калиакра ще бъде проучен от български и румънски специалисти. Водолази ще се спуснат до изключително добре съхранения дървен кораб, за да го изследват. Това разкри за Moreto.net инж. Илия Кръстев, който ръководи направление „Водолазни дейности” в Института на БАН и е зам.-председател на Българската национална асоциация по подводна дейност (БНАПД). По думите му след време ветроходът може да се превърне в морски музей и да се посещава от любители водолази от цял свят. Проучването на учените се осъществява по проекта „Херас“, а първият му етап трябва да приключи до края на февруари.

Северното Черноморско крайбрежие е пълно с потънали кораби, които чакат да бъдат изследвани. Под водата все още стоят в забвение множество плавателни съдове от различни епохи. За жалост в плитчините много от находките отдавна са разграбени от морските иманяри. Злато, оръжия и амфори са основните съкровища, откривани в потъналите кораби през годините. Следите на някои от тях обаче безвъзвратно са се изгубили зад граница.

Не така достъпни се оказват находките на дълбочини по-големи от 40 метра, обясни още инж. Кръстев. На това се осланят и учените, които се надяват на нови открития. За разлика от по-плитките участъци, където почти всичко е изкрадено, по-големите дълбочини са много по-трудно достъпни. Една от изключителните находки на учените до този момент е откритият преди години кораб, датиращ от втори век след новата ера. Плавателният съд е бил пълен с амфори. Не са малко намерените в български води оръжия от битки в древността и котви.

Коментари

Новини Варна