Варна 16°
fallback
Морски бизнес
13:06 | 2 октомври 2019
Обновен: 23:41 | 28 април 2024

Слагат на тезгяха за приватизация моторен ферибот „Героите на Одеса“

Плавателният съд не се използва и от него не могат да се извличат приходи

По материала работи: Ставри Таргов

Правителството ще предложи на Народното събрание да вземе решение за приватизация на моторен ферибот „Героите на Одеса“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Плавателният съд е част от имуществото на „Български морски квалификационен център“ ЕАД (БМКЦ).

 

Дружеството не е „корабоплавателно” или „назначено” предприятие от българска страна по спогодбата между правителствата на България и Украйна за съвместна експлоатация на фериботната връзка между пристанищата Варна и Иличовск от 20.11.1995 г. както и по спогодбата между правителството на България, изпълнителната власт на Грузия и кабинета на министрите на Украйна за съвместна експлоатация на железопътната фериботна връзка между пристанищата Варна, Поти/Батуми и Иличовск от 17.04.1999 г. и няма друга възможна алтернатива за експлоатацията на ферибота.

 

Той не се използва в основната дейност на дружеството и от него не могат да се извличат приходи, което в дългосрочен план води до утежняване финансовото положение на БМКЦ ЕАД.

 

В случай, че Народното събрание вземе решение за приватизация, процедурата за това ще бъде реализирана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

 

Черно море

 

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback