IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
10:40 | 5 март 2015
Обновен: 19:00 | 17 април 2024

Под 20 000 са заетите в българската морска индустрия

Данните са от мащабно изследване на Университета в Оксфорд

По материала работи: Златина Добрева
Под 20 000 са заетите в българската морска индустрия

Каква е икономическата стойност на европейската морска индустрия? Отговор на този въпрос дава мащабно изследване на Университета в Оксфорд, поръчано от Асоциацията на европейските корабособственици. Анализаторите базират изводите по три основни направления – прякото въздействие на корабоплаването над икономиката, косвеното въздействие, свързано с всички поддържащи го услуги и разходите на заетите в индустрията.
56 млрд. евро са пряко внесени от европейската морска индустрия в брутния вътрешен продукт на съюза за 2013 г., отчита Оксфорд, като добавя, че пряко заети в индустрията са 615 000 души. Четири пети от тези хора работят на море, пише maritime.bg. Около 44% от тях са граждани на страни-членки на ЕС или страни от Европейската икономическа зона.
Оксфорд подчертава дебело, че морската индустрия е изключително продуктивна. Изчисленията сочат, че всеки работник е генерирал 85 000 евро в БВП. Тези нива са доста по-високи от средното за други индустрии в съюза, където този показател е приблизително 53 000 евро.
61 млрд. евро са косвено генерирани от поддържащите индустрията компании, а те дават работа на още 1,1 млн. души. Оксфорд отбелязва, че разходите за заплати по цялата линия са за около 30 млрд. евро.
Анализаторите посочват, че общия принос за общностния БВП възлиза на 147 млрд. евро (за 2013 г., б.р.). За всеки милион евро генериран пряко от индустрията, се отчита още 1,6 млн. евро генерирани в друга част на обслужващата сектора верига. Цялата индустрия дава заетост на 2,2 млн. души.
Директно заети
Според доклада България не оказва влияние върху развитието на европейския флот, сочи справка на Maritime.bg. Страната ни не присъства и в анализа на морското образование. Данните, събрани за българската морска индустрия, се базират основно на Евростат. Междувременно Румъния също не е включена в данните на повечето от отделните анализи.
В морската индустрия на България са заети по-малко от 20 000 души, според инфографиките на Оксфорд. Видимо по-голям е процентът на работещите на море. Интересен е фактът, че анализаторите сочат 2004 г. за много по-успешна за България. Пряката заетост преди 11 години е много по-висока от тази през 2012 г., сочи анализът.

 

Коментари

Новини Варна