IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
15:24 | 21 март 2015
Обновен: 07:30 | 17 април 2024

Първият сондаж за газ в "Хан Аспарух" - през февруари 2016-а

Потенциалът на Черно море съществува, категоричен е Делян Добрев

По материала работи: Златина Добрева
Първият сондаж за газ в "Хан Аспарух" - през февруари 2016-а

През февруари следващата година ще започне първият сондаж за природен газ в находището „Хан Аспарух" в Черно море. Това съобщи председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев пред Дарик. Той припомни, че съседна Румъния спира да купува синьо гориво, защото е открила големи количества газ в находище, разположено на 15 километра от българската граница.
Добрев подчерта още, че страната ни е в правото си да преустанови разходите по "Южен поток", докато няма ясна позиция от страна на руските партньори по проекта.
През февруари следващата година ще започне първият сондаж в блока „Хан Аспарух". Това е най-важният приоритет не само за България, но и за региона, защото газът не е само за нас, но дай боже да открием количества, каквито се надяваме, и за съседните страни ще бъде значително по-евтин, тъй като 35 на сто от цената, която в момента плащаме, са таксите за пренос, коментира Добрев.
Той е категоричен, че потенциалът на Черно море съществува. „Румъния вече е енергийно независима по отношение на доставките на газ. От април северната ни съседка спира да купува газ от който и да е вносител, защото задоволява потреблението си със собствен газ, а то е четири пъти по-голямо от българското", каза Добрев и допълни, че консумацията на газ у нас е около 3 млрд. куб. м.
Делян Добрев изрази убеждението си, че България също ще намери достатъчно синьо гориво, за да задоволи потреблението си, но подчерта, че сме закъснели. „Те са започнали седем-осем години преди нас. Те добиват газ от техните води в Черно море, а блокът, който в последните една-две години показва най-голям потенциал, е граничен блок с българския „Хан Аспарух". Дори самият сондаж, където те доказаха 80 млрд. куб. м. газ е на 15 километра от българската граница, което за мащабите на тези блокове, е изключително късо разстояние", каза Добрев.
Той добави, че има решение на Министерския съвет за търсене на компании, които да проучват за газ в блоковете „Терес" и „Силистар".
Председателят на енергийната комисия в НС посочи, че за него въпросът с шистовия газ не стои на дневен ред. Разбира се, ние трябва да следим световните тенденции и какво се случва, но нямаме намерение на този етап да правим каквито и да са промени по отношение на мораториума, категоричен бе той.

Коментари

Новини Варна