IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
16:38 | 26 март 2015
Обновен: 14:36 | 17 април 2024

Стоян Пасев: Канал Русе – Варна в момента е неосъществим

Реализацията на идеята е невъзможна, преди да се изградят необходимите съоръжения

По материала работи: Златина Добрева
Областният управител ще се бори с монополите

Реализацията на идеята за плавателен канал между Русе и Варна е невъзможна, преди да се изградят необходимите съоръжения. Това каза областният управител Стоян Пасев по време на днешното заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район и Регионалния координационен комитет.
В момента река Дунав е плавателна само до Будапеща. Румъния също иска да се направят тези шлюзове, да се построят мостове и ВЕЦ-ове. Така че, за да лансираме идеята за канал и да търсим финансиране, е нужно да направим Дунав плавателна река. В момента няма достатъчно вода за канала и той не е рентабилен в този си участък, обясни Петър Пасев.
За момента не са правени разчети колко точно ще струва изграждането на подобен плавателен канал, тъй като тепърва трябва да се доказва дали има нужда от построяването му. Според областния управител ползите от такъв канал ще бъдат изключително много – по-лесното напояване на земите в Добруджа, увеличения стокообмен и инвестиции.

Коментари

Новини Варна