IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
16:19 | 18 август 2020
Обновен: 22:27 | 17 април 2024

Подводницата „Слава“ е отворена за посещения ежедневно

Новият музей на подводното плаване бе открит с военен ритуал и официална церемония

По материала работи: Ставри Таргов
Подводницата „Слава“ е отворена за посещения ежедневно

С военен ритуал и официална церемония тържествено беше открит новият музей на подводното плаване – последната българска подводница „Слава”. Тя се намира в пристана край Музея на стъклото в Белослав.

 

На церемонията присъстваха капитан първи ранг Камен Кукуров - началник на щаба на ВМС и последен командир на подводницата, кметът на Варна Иван Портних, активисти на Съюза на подводничарите, много варненци и гости на Белослав.
 

„Благодаря на семейство Калчеви и Фондация „Белославско стъкло“, които сбъднаха една стара мечта на морските хора - превръщането на подводницата в музей на подводното плаване“, каза кметът Иван Портних.

 

Той приветства усилията на Съюза на подводничарите, които са подпомогнали реализацията на проекта – с идеи, дарения и личен труд. Част от тях получиха награди и почетни грамоти от Министерството на отбраната на Република България и командването на ВМС.
 

Подводницата „Слава“ е отворена за посещения ежедневно. Цените на билетите варират – от 12 лв. за възрастни до 6 лв. за деца. В реставрирания плавателен съд посетителите могат да се запознаят както с техническите характеристики на „Слава“, така и с начина на живот и работа под вода.

 

В подводницата са запазени голяма част от бойните съоръжения, механиката, двигателите, комуникационните връзки, както и перископът, гледащ към фериботното пристанище на Белослав.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна