IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
16:38 | 22 септември 2014
Обновен: 08:53 | 30 ноември 2021

Ново устройство ще пази рибарските мрежи от делфините

Ново устройство ще пази рибарските мрежи от делфините

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ново устройство ще пази рибарските мрежи от делфините

Нов вид устройство за пропъждане на делфините от рибарските мрежи експериментално е монтирано на един далян преди седмица. Уникалното при него е, че излъчва ултразвук с променлива амплитуда, която не позволява на морските бозайници да свикнат с него. И така ще се елиминира основният недостатък (постоянната честота, с която делфините свикват) на обикновените ултразвукови пропъждащи устройства, продавани в чужбина. Експериментът се провежда от група български учени, но още е в начален етап и затова е рано да се обявяват повече подробности за него. Идеята е след успешното му провеждане да се сформира творчески екип, в който да участват и учени от Института по океанология и той да кандидатства с изследователски проект за финансиране по някоя от новите програми на ЕС. Това заяви за в. „Черно море” гл. ас. д-р Виолин Райков от секция „Морска екология и биология” към Института по океанология при БАН. Възможно е да се тръгне и към съвместен проект с Румъния, Украйна.
Новината беше споделена от варненския океанолог по повод на зачестилите отново оплаквания на рибари, заради щетите, които им нанасяли делфините. Дори някои рибарски сдружения настояха българската държава да узакони избиването им, за да се намали тяхната популация, която по техни думи стигнала над 1,5 млн. Решението било това да става „селективно” по примера на регулацията с избиването на вълци в горите. Според тях само от Маслен нос до Ахтопол имало повече от 160 000 и пасажи от делфини, дълги с километри, поглъщали „ей така" в морето по 200 тона риба на ден.
Не е вярно това, че делфините са станали милиони, категоричен е Виолин Райков. Той участва в приключилото неотдавна изследване за популацията на морските бозайници в Черно море, поръчано от ЕС. Резултатите са предадени в Брюксел и се очаква всеки момент да бъдат публично оповестени. Те ще бъдат обявени вероятно на сайтовете на МЗХ (ИАРА) и МОСВ - това са двете ведомства, които трябва да излязат с някакви решения, съобразени с препоръките на Европейската комисия. Според варненския океанолог увеличение на популацията наистина има през последните няколко години и това се вижда не само от неговите наблюдения, а и от всеки, имащ връзка с морето. Твърденията, обаче за драстично нарастване на делфините са спекулативни най- малко, защото липсва база за сравнение. Никой не знае, колко са били, примерно преди 15 г., обяснява д-р Райков. После от проведените анкети с рибарите по нашето черноморско крайбрежие той смята, че над 90% от тях възприемат делфините, като приятели, които ги съпътстват в лошо и добро време. По неговите думи мнозина са намерили частично решение на проблемите с даляните си - основните риболовни уреди, които пострадват от делфините. По време на посещението си на един от тях през юли той видял с очите си, как вътре всичката риба е изядена и цялата мрежа е станала на дупки, които я правят неизползваема занапред. А едно такова съоръжение струва много скъпо. Не било вярно, че няма поне частично решение на проблема. Повечето рибари вече са го намерили с поставянето отвън на допълнителна втора мрежа с по- голямо око. Тя се спуска отгоре до морското дъно и не позволява на делфините на влизат в самата рибарска мрежа. Вярно, увеличават се разходите, защото на практика стават почти два даляна, но това решава проблема с постоянното кърпене на мрежите и накрая сменянето им с нови, обяснява океанологът. Освен този начин той очаква наред със съществуващите пропъждащи устройство скоро рибарите да разполагат и с най-новите още по-ефективни, които ще разработи българският екип.
Стефан Денков

Коментари

Новини Варна