IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
11:00 | 30 март 2021
Обновен: 13:04 | 22 април 2024

Китай и ОАЕ мислят да приемат само кораби с ваксиниран екипаж

Все още не е задвижена процедура българските моряци да бъдат определени за ключови работници

По материала работи: Слав Велев
Китай и ОАЕ мислят да приемат само кораби с ваксиниран екипаж

Китай и Обединените арабски емирства са държавите, които са обявили намерение да приемат кораби само с ваксиниран екипаж. Това каза за Радио Варна морският посланик на България в Международната морска организация кап. Андриян Евтимов. Той е изпратил писмо за съдействие до ИА „Морска администрация“ да се задвижи процедура българските моряци да бъдат определени за ключови работници. 

Още през ноември ООН прие декларация, която насърчава държавите да предприемат тази стъпка и много от тях са го направили. Според капитан Евтимов решението за родните моряци се бави по две причини – държавата не е поставяла ограничения за тръгване и връщане и моряците у нас не са толкова много в сравнение с държави като Филипините, Индия и Украйна.

"Моето писмо и моя апел не е в посока някакви оплаквания и нападки срещу нашата държава и това, което се прави към този момент. Просто ми се струва, че в настоящата ситуация е време и България като държава, която има добри морски кадри, да ги обяви за ключови работници."

По този начин моряците ще имат и приоритетен достъп до ваксини, коментира още кап. Евтимов. Той уточни, че две държави, Китай и ОАЕ, вече са изразили намерението си да приемат само кораби с имунизиран екипаж.

"Преди около седмица Китай обяви, че хората които ще кандидатстват за виза, трябва да бъдат ваксинирани с китайска ваксина. Нещо, което създава объркване в момента, знаете че за Европа китайската ваксина не е сред най-популярните."

Според капитан Евтимов инцидентът с контейнеровоза, който затвори Суецкия канал, е показал колко е важен морския транспорт. Загубите от блокирането се изчисляват на около 10 милиарда долара на ден.

Повече чуйте ТУК

 

Коментари

Новини Варна