IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
14:15 | 7 април 2021
Обновен: 17:00 | 23 април 2024

„Цибър“ се прибира, утре пристига във Варна

Миният ловец приключи участието си в учението „Ариадне 2021”

По материала работи: Слав Велев
„Цибър“ се прибира, утре пристига във Варна

Снимка: ВМС

От 28 март до 4 април 2021 г., втората постоянна противоминна група на НАТО, в състава на която е българският противоминен кораб – минен ловец „Цибър” взе участие в гръцкото противоминното учение „Ариадне 2021”, съобщават от ВМС.

В района на залив Патра, беше проведена съвместна противоминна операция за гарантиране на свободата и безопасността на корабоплаването в района. Едновременно с това, корабите от групата проведоха учения по отразяване на асиметрични заплахи от бързоходни лодки и нисколетящи цели, и отразяване на атаките на въздушен противник.

Резултатът от проведената противоминна операция беше повече от отличен – бяха открити всичките предварително поставени 22 учебни дънни мини от различен тип.

Нашият кораб откри седем от поставените учебни мини. С това той си подели първото място, за брой открити мини, с италианския минен ловец „Термоли“.

Останалите учебни мини бяха открити от френския минен ловец „Орион“, турския минен ловец „Айвалък“ и гръцките „Европи“, и „Калипсо“. Испанският минен ловец „Тахо“, активно подпомагаше останалите кораби, при извличането на учебните дънни мини, със своята водолазна група.

На 5 април минен ловец „Цибър“ излезе от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО и след извършване на преход на 8 април ще се завърне в Република България и ще застане в пункт за базиране - Варна.

Коментари

Новини Варна