IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
15:00 | 12 април 2021
Обновен: 16:33 | 27 март 2024

Египет задържа кораба, затворил Суецкия канал

Искат 1 млрд. долара компенсации

По материала работи: Слав Велев
Египет задържа кораба, затворил Суецкия канал

Контейнеровозът „Евър гивън“, станал причина за продължилото 6 дни затваряне на Суецкия канал, е задържан до възстановяване на нанесените щети, обяви началникът на администрацията на египетския воден път Усама Рабиа пред местния телевизионен канал ON, съобщава „Фокус“.

„Причината за инцидента в Суецкия канал може да бъде техническа неизправност на кораба. Ако собствениците на контейнерния кораб откажат да компенсират щетите, причинени на канала, делото ще бъде предадено на съд. Корабът... ще бъде задържан, докато причинената вреда не бъде компенсирана. Това са около 1 милиард долара“, посочи Рабия.

Ръководителят на администрацията на Суецкия канал отбеляза, че в процеса на определяне на размера на обезщетението е взета предвид ситуацията с корабите, които бяха принудени да стоят няколко дни в канала след инцидента.

„Суецкият канал е безопасен воден път. Безопасността на водоема се осигурява от египетските въоръжени сили“, подчерта Рабия.

„Евър гивън“ заседна в плитчини в Суецкия канал, една от най-важните водни артерии в света, на 24 март заради влошаване на видимостта при пясъчна буря и неблагоприятни климатични условия. Това доведе до блокиране на движението по канала. Стотици кораби се оказаха блокирани, включително огромен брой нефтени и газови танкери.

Ежедневните щети, причинени от инцидента със Суецкия канал на световната икономика, възлизаха на милиарди долари.

 

Коментари

Новини Варна