IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
14:15 | 29 май 2021
Обновен: 21:06 | 19 април 2024

Какви боклуци изавадиха от морето край Варна?

Военни мини и ракети намерили от сдру­жение “Черноморски изгрев”

По материала работи: Слав Велев
Какви боклуци изавадиха от морето край Варна?

Снимка: сдру­жение “Черноморски изгрев”

Над 7 тона боклуци, рибарски мрежи и метали, са събрани и изведени на брега от екипажите на корабите на сдру­жение “Черноморски изгрев”. Усилието е в рамките на дългосрочния проект “Най-ценния улов” по инициатива на Черноморски Улов в партньорство със сдружението. Това съобщи за Радио Варна Георги Гавазов, инициатор на инициативата. Общата дължина на събраните мрежи се изчислява на близо 50 км, което е разстоянието от нос Емине до Варна – част от покритата територия по време на инициативата.

Кампанията “Най-ценния улов” започна в деня на Черно море 31.10.2020 г. В продължение на повече от 6 месеца 25 рибарски кораба от риболовно сдружение Черноморски изгрев събираха отпадъците в Черно море с цел да бъдат изведени на брега и подготвени за повторна употреба.

Проектът има за цел ограничаване на щетите от призрачния риболов в Черно море, както и да хвърли светлина върху проблема. Призрачният риболов е една от големите заплахи за моретата и океаните в глобален мащаб. Черно море не прави изключение. Според Института по Океанология към Истанбулския Университет, реалният обем на наличие на отпадък и последици за екосистемите в Черно Море имат нужда да бъдат по-добре изяснени.

Повече чуйте ТУК

Коментари

Новини Варна