IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
15:30 | 9 юли 2021
Обновен: 13:17 | 3 май 2024

След „Sea Breeze 2021”: Корабите на НАТО остават в български води

Мащабно учение на Алианса ще се проведе в периода от 11 до 19 юли

По материала работи: Слав Велев
След „Sea Breeze 2021”: Корабите на НАТО остават в български води

Снимка: ВМС

След края на учението на НАТО „Sea Breeze 2021” в украински черноморски води, корабите на Алианса остават в родни теритроиални води. Военнослужещи от 14 държави ще участват в учението на НАТО„БРИЗ 2021”. То ще се проведе в български води в периода от 11 до 19 юли, съобщават от ВМС. 

В него ще се включат 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи от Военноморските сили на Албания, Белгия, България, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втора постоянна военноморска група на НАТО и Втора постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса. 

Българските ВМС ще участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 860 души личен състав. В учението ще се включат два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в Р България и Военномедицинска академия.

Учението има за цел да повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море.

Планирането на учението е извършено под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз 2021”. Офицер, провеждащ учението и директор на учението, е капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС. Началник на Щаба на ръководството на учението е капитан I ранг Атанас Змийчаров – заместник-началник на Щаба на ВМС. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби. 

Коментари

Новини Варна