IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Морски бизнес
17:00 | 18 август 2021
Обновен: 10:27 | 29 март 2024

Обсъждат бъдещето на рибарството на форум във Варна

Националната рибарска мрежа ще проведе обучение в морския град

По материала работи: Слав Велев
Обсъждат бъдещето на рибарството на форум във Варна

Националната рибарска мрежа ще проведе научен форум и обучение на 26 и 27 август във Варна, съобщиха от организацията.

На 26 август от 10:00 часа в конферентна зала „Черно море“ в „Черно море“ ще се проведе работна среща на Националната рибарска мрежа с представители на науката.

Темата на форума е „Справяне с предизвикателствата пред рибарството и аквакултурите в контекста на екологичния преход“.

Програмата ще продължи на 27 август от 10:00 часа с обучение на тема „Управление на риска при изпълнение, отчитане и мониторинг на проекти по Програма за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 и подхода „Водено от общностите местно развитие“.

Работната среща на 26 август има за цел да събере на едно място представители на сектор „Рибарство и аквакултури“, Местни инициативни рибарски групи, академичната общност, екологични организации, местната и централната администрация и други заинтересовани страни, в търсене на решения за справяне с предизвикателствата пред рибарството и аквакултурите в контекста на екологичния преход, както и да подкрепи изграждането на експертна мрежа за приложни научни изследвания и иновации за устойчиво развитие на рибарските райони в България.

Срещата ще бъде открита от Стоян Котов, директор на дирекция „Морско дело и рибарство“, Министерство на земеделието, храните и горите.

В първия тематичен панел „Екологично устойчиви риболовни дейности“ ще бъдат разгледани важни теми за развитието на сектора, свързани със селективността на риболовните уреди и оценката на видовото разнообразие и популациите на стопански ценни риби, в съответствие с целите на Зелената сделка и новата стратегия на ЕС за биоразнообразието.

Вторият тематичен панел е посветен на устойчивите дейности, свързани с аквакултурите. В рамките на следобедната част на програмата ще се разгледат и обсъдят теми, свързани с контрола на безопасността на храните и проследяване качеството на рибата и рибните продукти, както и възможностите за отглеждане на марикултури от есетрови и други местни видове, в светлината на екологичната мрежа Натура 2000.

Предвид целенасочената подкрепа за сектора на водораслите, залегнала в Европейската зелена сделка и Стратегическите насоки на ЕС за аквакултурите, програмата на мероприятието включва и представяне на международния опит при отглеждането на морски водорасли, като целта е да се продължат обсъжданията и да се обединят усилията за развитие на сектора на водораслите в България.

По време на третия тематичен панел ще бъдат представени добри практики и примери за проекти, подпомагащи екологичния преход в рибарските райони. Срещата ще завърши с традиционното за форумите на Националната Рибарска Мрежа нетуъркинг мероприятие, целящо да насърчи сътрудничеството между заинтересованите страни и работата в мрежа.

Гост-лектори на събитието ще бъдат доц. д-р Виолин Райков и доц. д-р Петя Иванова от Института по океанология към БАН, д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на риба и рибни продукти БГ Фиш, представители на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Участие в срещата ще вземат още представители на дирекция „Морско дело и рибарство“, Министерство на земеделието, храните и горите, Местни инициативни рибарски групи и други заинтересовани страни от устойчивото развитие на рибарските райони в България.

По време на обучението ще бъдат разгледани важни практически аспекти за успешното изпълнение на проекти по програмата, вкл. управление на риска при провеждането на процедури по ПМС 160/2016, основни изисквания при отчитането и мониторинга на проекти, одити и нередности по ПМДР 2014-2020.

Гост-лектори в обучението ще бъдат представители на дирекция „Рибарство и аквакултури“, ДФ „Земеделие“ – РА и експерти в областта на мониторинга и одита на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Събитията се реализират с подкрепата на Европейския фонд за морско дело и рибарство и Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 на Министерство на земеделието, храните и горите.

Коментари

sofaUnpaxit ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Roberttox ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Jackztz ( преди 2 години )
How to help keep updated and overtake inflation, increasing greatly the cash? Bingo! To secure a couple BTC! Extra precisely It isn't straightforward to acquire, and also to make. Any Odd duties, virus films and polls that happen to be blowing up The pinnacle you just dangle in network and with the expenditure of it mine bitcoins. To start to receive BTC, you Stick to the backlink https://bumss.xyz/bitcoin/ https://bumss.xyz/cryptocurrency-co
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
LinxaDek ( преди 2 години )
hqd состав жидкости https://hqd.wiki/, где можно купить электронный сигареты с благовещенске
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
LinktrNealf ( преди 2 години )
Lijf jaar later omgedoopt in Robs Grote Tuinverbouwing werd Jorna Spapens mede-presentator. Verlinden: We overvielen mensen met de transformatie van hun tuin. t
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна