IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
16:40 | 28 септември 2021
Обновен: 19:01 | 22 април 2024

Фирма, спасявала "Курск", ангажирана за Vera su

Укрепват турския кораб с 4 котви, за да не се разбие в скалите

По материала работи: Ставри Таргов
Фирма, спасявала "Курск", ангажирана за Vera su

С техниката, с която разполагаме, не може да разчитаме, че изтеглянето на заседналия край Камен бряг товарен кораб Vera su, може да се случи. Единственото решение, което може да бъде взето в момента е той да бъде укрепен с допълнително още 4 котви. Това каза министърът на транспорта Христо Алексиев, който пристигна на мястото на инцидента.

Той посочи, че престъпна безотговорност през годините е довела до лошата техническа обезпеченост, а липсата на разписана процедура за действие при такива случаи също е причина за провалената операция. Тези дни се оказва, че нищо такова не е свършено. Оказа се, че ние в рамките на 3-4 дни трябва да се справим с тази ситуация като екшън герои заради безхаберието преди, каза още той.

Алексиев информира, че е използвал лични контакти с представители на холандска фирма, която се занимава със спасителни операции на кораби и е участвала в спасяването на подводницата "Курск", в момента изготвя план за изтегляне на плавателния съд.

Министърът намекна за уволнения, като каза, че лично ще се заеме да провери кой по веригата не си е свършил работата.

Коментар за осуетената акция направи и изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" Живко Петров. Корабът е много здраво заседнал върху скалите. Направихме опит да го дръпнем след като облекчихме плавателния съд от част товара, но това се оказа недостатъчно.

Нямаме технически средства, с които да извършим разтоварването, каза още той. По думите му кранът, с който разполагат, е прекалено голям, съобщава Радио Варна.
 
 

Коментари

Новини Варна