IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
14:15 | 3 октомври 2021
Обновен: 14:39 | 17 април 2024

Корабът Vera Su е стабилизиран

Важното е товарът да бъде безопасно изваден, заяви министърът на транспорта Христо Алексиев

По материала работи: Ставри Таргов
Корабът Vera Su е стабилизиран

Важното е товарът на заседналия край местността Яйлата кораб Vera Su да бъде безопасно изваден, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на брифинг на Националния координационен щаб.

Преди това Главният директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“ в Морска администрация – Варнаq Румен Николов информира, че плавателният съд е стабилизиран и е в хоризонтално положение.

Товарът не е опасен, но не трябва да се предприема технология, която би довела до замърсяване. Затова трябва да се действа структурирано, стъпка по стъпка, бе категоричен министър Алексиев.

Три са основните задачи за деня - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа, посочи Христо Алексиев.

Щабът отчете, че продължава източването на горивото от плавателния съд, но ще бъдат запазени количества за поддържане на живота на агрегатите. Предстои подводен оглед на кораба и може да се направи опит да се запуши пробойната. В следващите 2-3 дни се очаква пристигане на допълнителни баржи за съдействие при разтоварване на товара.

„Получаваме изключително съдействие от екипажа, който помогна при източване на водата от плавателния съд“, каза Николов.

Набелязани са адекватни действия за опазване на околната среда. Днес ще бъде изпратен граничен катер, който ще свали част от екипажа на сушата, за да бъдат снети показания като част разследването, което е започнало още на 21 септември, стана ясно още от брифинга.

Коментари

Новини Варна