IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
13:00 | 5 октомври 2021
Обновен: 13:35 | 20 април 2024

Лошото време спря операцията по претоварването на "Vera Su"

Екипажът на заседналия край Камен бряг кораб се страхува за живота си, не иска да слезе

По материала работи: Слав Велев
Лошото време спря операцията по претоварването на "Vera Su"

Снимка: Фейсбук/Николай Василев

Акции по претоварване и изтегляне на кораба, заседнал край Камен бряг, и днес няма да бъдат предприети. Причината е в лошите метеорологични условия. Приключили са действията по източването на горивото и смазочните материали. И към този момент екипажът на кораба не е бил разпитан. Припомняме, че от вчера случаят беше прехвърлен от Окръжната прокуратура в Добрич към Апеталивната прокуратура във Варна, предаде БНР.

Общо 38 кубика гориво и смазочни материали са били източени от кораба, като му е оставено минимално количество, което да осигурява работата на генераторите.

По-късно днес се очаква да пристигнат три баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, които ще се използват за претоварването на карбамида. Подготвена е работна група, която да ги приведе максимално бързо в готовност за действие, информират от МТ. Заради вълнението на морето от 4 бала към този момент няма да бъдат предприемани действия, съобщават от Кризисния щаб.

Продължава денонощното дежурство на спасителната група от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и готовността на всички за евакуация на екипажа, ако бъде заявено такова желание от капитана. Разработени са три варианта – по суша, по въздух и по вода. Екипажът все още не е разпитан, няма и информация кога и по какъв начин ще се направи пореден опит следователите да разговарят с тях.

Екипажът на заседналия край Камен бряг кораб се страхува за живота си. Това разкрива пред БНТ един от моряците, които продължават да стоят на борда на бедстващия плавателен съд.

"14 дни сме поставени в много трудна ситуация. Отслабваме психически. Всяка нощ заспиваме с мисълта, че може да загинем”, разказва той.

Освен, че се страхуват за живота си, моряците не са получавали и заплати. Собственикът на кораба трябва да им изплати 11 380 долара.

"Взехме единодушно решение като екипаж да спрем работа. Всеки от моряците на борда иска да се прибере у дома. На кораба работят само капитанът и главният инженер. Искаме компанията собственик да заплати за изработените възнаграждения, което е наше право", казва морякът, който иска да запази своята анонимност.

По информация на медията, екипажът е от Турция и Азербайджан.

"Заплашвани сме от мениджъра на екипажа. Разполагаме със запис на заплахите. Никой не ни помага. Работим здраво от първия ден, в който отплавахме. Въпреки всички наши усилия не можем да получим заплатите си", разкрива още анонимният член на корабния екипаж.

16-и ден плавателният съд остава блокиран край брега на Яйлата.

Коментари

Новини Варна