IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
17:43 | 6 май 2015
Обновен: 18:45 | 15 април 2024

Още една компания от САЩ планира проучвания за газ и нефт в българския шелф

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев уверил американците, че страната ни е с най-ниските данъци и такси в Европа

По материала работи: Слав Велев
Още една компания от САЩ планира проучвания за газ и нефт в българския шелф

Една от най-големите американски компании за добив на газ и нефт „Анадарко" планира да участва в конкурсите за издаване на разрешително за търсене и проучване на блоковете „Терес" и „Силистар" в Черно море. Намерението е обявил главният директор по международните преговори в „Анадарко" Ерик Фрай след среща с българска делегация в САЩ.

Главният директор по международните преговори в „Анадарко" Ерик Фрай се е срещнал с председателя на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, със заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на "Булгартрансгаз" Делян Димитров. Срещата е проведена в Хюстън, Тексас в рамките на водещото в световен мащаб изложение OTC 2015, посветено за проучванията и добива на нефт и газ.


По-рано американският гигант „Ексон Мобайл" обяви, че се отнася много сериозно към възможността за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море.


Американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока „Терес" и „Силистар" в Черно море. След като Добрев вече представи пред ръководството на „Ексон Мобайл" параметрите на двата блока „Терес" и „Силистар" и разясни процедурата за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване на газ, сторил същото и пред ръководството на „Анадарко".


Той е подчертал, че двете находища са изключително перспективни, след като в румънските води на Черно море в края на 2018 г. ще започне добив на природен газ. Делян Добрев е уверил американските представители, че страната ни е с най-ниските данъци и такси в Европа и данък печалба е едва 10 %.
 

ekipnews.com

Коментари

Новини Варна