IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
14:45 | 27 октомври 2021
Обновен: 21:58 | 24 април 2024

Награждават спасителните екипи, помогнали за евакуацията на екипажа на "Vera Su"

Тържеството е утре от 13 ч. във Варна

По материала работи: Ставри Таргов
Награждават спасителните екипи, помогнали за евакуацията на екипажа на "Vera Su"

Награждават спасителните екипи, помогнали за евакуацията на екипажа на "Vera Su". Това съобщиха от МВР - Варна. Награждаването е предвидено за 13 часа пред сградата на РДПБЗН-  Варна.

Припомняме ви хронолигията на спасителната операция на екипажа на кораба Vera Su

На 30-ти септември тази година след авария на кораба „Vera Su” е задействан общинският план на община Каварна за защита при бедствия. Незабавно е сформиран  оперативен щаб, в работата на който участват комисар Тихомир Тотев, директор на РДПБЗН - Варна, и гл.инспектор Стойчо Атанасов. На мястото на инцидента е извършен оглед и е взето решение спасителни екипи на варненската пожарна да подготвят установка за спасяване на екипажа на кораба.

В 19 часа на същия ден спасителите пристигат на мястото на инцидента и започват изграждане на алпийски тролей за евентуално спасяване на екипажа от бедстващия кораб.

Съоръжението е изградено от брега до най-близката скала, издигната е и анкерирана алпийска тринога на брега. Успоредно с това към кораба е спусната спасителна мрежа, подсигурено е допълнително слизане от скалата със специална стълба, анкерирана и прикрепена към скалата, а за по-голяма безопасност е изграден и парапет.

Изграждането на цялата установка е продължило до 02.00ч. на първи октомври.

На брега екипите на сектор СОД изграждат полеви лагер, в който се дава непрекъснато дежурство. В 15,30 часа на 6-ти октомври, след влошаване на метеорологичната обстановка, постъпва съобщение от екипажа на кораба, че желаят да се евакуират от плавателния съд.

Дежурните екипи започват незабавна спасителна акция. Мл. експерт Илия Маринов слиза на борда на кораба и подготвя членовете на екипажа за извеждане от плавателния съд чрез осигурително въже. Те започват да се изкачват по спасителната мрежа, която е привързана за кораба и анкерирана за скалата, като през цялото време са осигурявани от служителите на сектор СОД, чрез осигурителни въжета.

След изкачването върху скалата евакуираните се прехвърлят на брега по специалната стълба. От кораба са евакуирани девет души, като им е оказана долекарска помощ. Спасителната операция е осъществена за около два часа и приключва успешно в 17,10 часа на 6-ти октомври.

На 22-ри е получено искане от ръководителя на спасителната операция за предоставяне на четири моторни помпи и изграждане на въжена линия, от брега до кораба, за осигуряване на безопасността на хората, участващи в операцията по освобождаване на плавателния съд.

Мотопомпите са доставени незабавно, а изградената от спасителите въжена линия се използва за пренос на материали и оборудване и осигуряват безопасността  на работещите на кораба.

Екипите на РДПБЗН осигуряват работата на отговорните институции и дежурят на място до изтеглянето на кораба в 00.30ч. на 26.10.2021 г.

Коментари

Новини Варна