IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
14:15 | 7 ноември 2021
Обновен: 09:14 | 26 март 2024

Правят изкуствен остров за гнездене на птици във Варненското езеро

Той ще бъде с площ от 35 декара

По материала работи: Ставри Таргов
Правят изкуствен остров за гнездене на птици във Варненското езеро

Изкуствен остров за гнездене на птици ще се появи във Варненското езеро. Той ще бъде с площ от 35 декара. За изграждането му ще се използват материали от удълбочаването на плавателните канали в езерото.

Според еколога от Българското сдружение за защита на птиците Светослав Спасов подобно съоръжение у нас ще бъде създадено за първи път. Проектът се финансира по програма „Лайф” на Европейския съюз и една от задачите му е да бъде подготвен законопроект и нормативна база, които да регулират добиването и депонирането на драгажни маси, за да не се уврежда околната среда.

Светослав Спасов уточни, че изкуственият остров по никакъв начин не е свързан с извънредното удълбочаване, предприето от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

За изкуствения остров ще бъдат използвани инертни материали, добити при ежегодното почистване на плавателните канали. Още от еколога Светослав Спасов.

"Всяка година тези инертни маси трябва да бъдат изгребвани и депонирани някъде. Само по себе си това е проблем, защото те или се депонират на сушата, или се депонират в морето, или на друго място, където причиняват замърсяване и увреждане на околната среда."

Добиваните в момента инертни маси веднага се депонират и по никакъв начин не могат да се използват за изграждането на изкуствения остров, категоричен е Светослав Спасов.

"По план изграждането му трябва да започне в края на 2022. Може би до края на 2023 най-вероятно ще бъде готов. Това е планирано, но обикновено винаги има някакво забавяне от година-две."

Началото на проекта по създаването на първия изкуствен остров в такива мащаби в България е от септември 2020 година.

"В момента текат подготвителни дейности по изграждането на този остров, които са свързани с техническа спецификация, оценка на въздействието върху околната среда, оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. Съответно ще има обществена поръчка за избор на изпълнител, който да драгира каналите и да ползва тази драгажна маса за острова."

Край Бургас, Белене и Бръшлян има изградени няколко изкуствени острова за птици, но не и в мащабите на варненския, който ще бъде разположен в западната част на Варненското езеро. Проектът е съгласуван с Военноморските сили, каза още Светослав Спасов.

На острова няма да има растителност. На него ще гнездят зимуващи и мигриращи птици, които се хранят във водоеми и имат нужда от голи пространства с добра видимост, за да се предпазват по-лесно от хищници, съобщава радио Варна.

Коментари

Дфггцццц ( преди 2 години )
Не приказвайте за теми който не са толкова важни Кмета да погледне Варна колко презастроена станаОбщината дава разрешителни за строеж на блокове на всеки свободен декарСпрете да давате разрешителни за строежи на блоковеВъв Варна не се диша от презастрояване
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна