IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
08:50 | 21 март 2022
Обновен: 02:14 | 18 април 2024

Варненци, бургазлии: Видите ли сферички в морето, звънете на 112!

Опасни морски мини плават из Черно море, предупреждава МС

По материала работи: Слав Велев
Варненци, бургазлии: Видите ли сферички в морето, звънете на 112!

Взривяване на морска мина край Варна/Кадър: Черно море/ВМС/АРХИВ

Българското правителство предупреди за морски мини, които плават свободно из Черно море. "Във връзка с информациите, че известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове, българското правителство взима всички необходими мерки", съобщи кабинетът.

Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море. Областните управители, заедно с органите на министерство на отбраната, ще са в готовност да организират обезопасителни операции, ако това се наложи.

Умолява се населението в областите Добрич, Варна и Бургас да проявят бдителност. При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите се умоляват да сигнализират на телефон 112.

По същото време гръцкото правителство предупреди за опасността всички гръцки кораби, плаващи в акваторията на Черно море.

Източникът на информацията за плаващите мини е руски. След началото на руската специална военна операция украинските военноморски сили разположиха минни заграждения около пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южни", се казва в изявление на руската службата за сигурност ФСБ. Твърди се, че бури са скъсали кабелите на някои от мините и сега те се носят свободно в Западното Черноморие, следвайки посоката на вятъра и водните течения.

От украинска страна обаче твърдят, че това е дезинформация и че евентуално може да става дума руска операция за миниране на морския път от Одеса до Босфора, който да блокира доставките за Украйна по море. 

Коментари

Новини Варна