IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Морски бизнес
09:30 | 24 март 2022
Обновен: 09:36 | 29 март 2024

Мащабна демонстрация по отстраняване на нефтен разлив и замърсяване с твърди отпадъци беше представена във Варна

Това стана с модерно оборудване

По материала работи: Ставри Таргов
Мащабна демонстрация по отстраняване на нефтен разлив и замърсяване с твърди отпадъци беше представена във Варна

Една от отговорностите на ДППИ е да поддържа сили и средства за участие в спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, извършвани в акваториите на пристанищата за обществен транспорт – държавна собственост, в съответствие с Националния план за защита при бедствия.

В изпълнение на тези задължения ние доставихме възможно най-модерното оборудване за отстраняване на нефтени разливи и твърди отпадъци от морските и речни акватории на пристанищата.

Сега е важно усилията ни да срещнат активна подкрепа от отговорните органи, които в Плановете за защита при бедствия да регламентират ясно взаимодействието между участниците в операциите, заяви генералният директор на ДППИ Анна Натова.

Бяха представени две успоредни демонстрации с различни по вид съоръжения за превенция и реагиране при експлоатационни и аварийни замърсявания. При едната операция присъстващите наблюдаваха почистване на нефтен разлив. Операторите показаха разпъването на бонови заграждения за ограничаване на нефтени разливи, след което екипажът демонстрира как се извършва самото почистване чрез плавателен съд, оборудван със скимър.

При втората демонстрация гостите наблюдаваха почистване на замърсяване с плаващи битови отпадъци. Операторите демонстрираха разгръщането на бонови заграждения за ограничаване на замърсения участък чрез плавателен съд, оборудван с лъков колектор.

С оборудването борави високоспециализиран екип от капитани, механици и оператори с дългогодишен опит. За да може бързо и адекватно да се справят в различни аварийни ситуации, служителите периодично преминават специализирани обучения и тренировки.

С реализацията на европроекта Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ прави крачка напред към една по-зелена България, като допринася за привеждането на българските пристанища към изискванията на Европейския съюз в областта на околната среда.

           

Коментари

Новини Варна