IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
14:45 | 13 септември 2022
Обновен: 11:50 | 17 април 2024

Появи се нов вид стрида в Черно море

Типични за Тихия океан миди се оказват пришълци в нашето море

По материала работи: Слав Велев
Появи се нов вид стрида в Черно море

Снимка: Pixabay

Диви стриди се заселиха във водите на Черно море. Те са нов вид за нашите ширини, много по-големи от отдавна изчезналите. Всяко лято Иван участва с лодката си в летните практики на студентите и неволно e развил изследователски рефлекс. Именно той открил пришълците в пристанището на Черноморец и повикал учените. Стридата може да се намери на 20 сантиметра дълбочина, залепнала на бетонния кей. Учените веднага я разпознават.

"О, тя е страхотна, виж колко е голяма. Доста са едри, вероятно са на повече от година и половина", казва зоологът проф. д-р Пламен Митов пред БНТ.

Мидата толкова здраво се е захванала, че се изискват усилия да се отлепи от кея. Наблизо се забелязва още една. Но за истинско научно наблюдение, учените трябва да потърсят още екземпляри и да опишат местообитанието им.

"Това е Magallana gigas или Crassostrea gigas - тихоокеанската мида, която се оказа пришълец и в Черно море. Всичките екземпляри са пришълци. В Черно море живее една стрида, която се казва ядлива стрида или европейска стрида, преди малко на плажа тук на пясъка тук намерих една черупка, тя е много малка и сравнена с тихоокеанската стрида, можем да видим каква е разликата", обяснява проф. д-р Пламен Митов.

Дребната черноморска стрида изчезва преди около 40 години. Причините са много. Не стига замърсяването и затиняването на водата, но се появяват смъртоносни паразити. За половин час оглед в пристанището, учените откриват още 5 екземпляра.

"Явно в тази начална форма на колонизиране на мидата те предпочитат твърди и равни субстрати. Намираме ги на много малка дълбочина, между 25 и 75 см .. около тях са най-вече черната мида, видове морски гъби, червени и зелени водорасли. Малки рибки, попчета, морски игли и морски кончета, морски кучки, скариди", казва доц. д-р Любомир Кендеров.

"Вероятно техните ларви са попаднали от морските течения на север от Кримския полуостров, от румънските брегове с мощни течения на т.нар. кримско течение на Черно море", смята проф. Пламен Митов.

Средиземноморската стрида е много адаптивен и устойчив вид. Въпреки това е още много рано да се каже дали само ни гостува или трайно ще се засели тук

"Ако се развият и се получат десетки стотици популации с хиляди екземпляра, тогава вече можем да кажем, че този вид наистина вече се е адаптира към средата и е заел една нова ниша", коментира проф. д-р Пламен Митов.

Като всички миди и тези се хранят, като филтрират водата. И не са особено подходящи за ядене.

Коментари

Новини Варна