IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
09:20 | 27 декември 2022
Обновен: 07:46 | 23 април 2024

Корабът "Св. св. Кирил и Методий" отплава днес от Варна към Антарктида

Всеки може да види кораба и да изпрати екипажа от Морската гара на Стефановден

По материала работи: Слав Велев
Корабът "Св. св. Кирил и Методий" отплава днес от Варна към Антарктида

Военният научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" отплава днес, съобщиха от ВВМУ.

"За първи път български военен научно-изследователски кораб ще тръгне от пристанище Варна и от нашето вътрешноконтинентално Черно море ще навлезе през Адриатическо море, след това ще прекоси Атлантическия океан, ще стигне до Южния океан, където е остров Ливингстън и българската база. По този начин ние ще докажем, че сме морска държава. За мен беше срамно наш българско научно-изследователски кораб да не изследва Световния океан", коментира за Радио Варна ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. 

21 души наброява екипажът, в това число военен лекар. На борда ще се качат и 25 курсанти, които ще пътуват до испанското пристанище Картахена. "Там корабът ще се зареди с гориво и ще се отправи към дългото си плаване, поне 15 дни", посочи ръководителят на експедицията. 

На 27 декември, когато е планирано тръгването от Морската гара във Варна, всеки ще може да види кораба, да изпрати капитаните и моряците и да пожелае успех на историческия рейс, допълни проф. Пимпирев.

Какво още каза той пред Даниела Стойнова - чуйте ТУК

Коментари

Руси Иванов ( преди 1 година )
Географията на автора не е на ниво!Какво ще търси кораба в Адриатическо море?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна