IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
09:40 | 5 март 2023
Обновен: 17:54 | 28 април 2024

Полярният ни кораб отплава днес обратно за Варна

На борда му се качват учените и логистиците, които работеха през този сезон на базата "Св. Климент Охридски"

По материала работи: Слав Велев
Полярният ни кораб отплава днес обратно за Варна

Снимка: ВВМУ/АРХИВ

В 68-ия ден от своето плаване научно изследователският кораб "Св. Св. Кирил и Методий" вдига котва, а на борда му се качват учените и логистиците, които работеха през този сезон на базата "Св. Климент Охридски", предаде NOVA.

Базата ни беше зазимена до началото на следващото антарктическо лято, през което полярниците ни ще се върнат, за да продължат научните си проекти. През тази година те работеха по многообразие от теми - изследване на геологията на скалите и търсене на цени метали, като злато, сребро и мед. Продължиха изследванията по темата за глобалното затопляне и топенето на ледниците.

Успешно завърши изграждането на фундаментите на новия лабораторен блок на българската антарктическа база. Той ще бъде с три корпуса и ще се превърне в съвременна лаборатория за научни изследвания. От борда на полярния ни кораб бяха направени проучвания за антропогенно замърсяване на остров Ливингстън чрез изследване на седименти в неговата акваторията.

Скоро в Природонаучния музей в гр. Пловдив ще плуват риби и морски звезди, които българските учени взеха от акваторията на Ливингстън. Ръководител на 31-ата научна мисия на Антарктида е проф. Христо Пимпирев. Очаква се днес корабът да потегли обратно към Варна.

Коментари

Новини Варна