IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Морски бизнес
09:25 | 5 юни 2015
Обновен: 06:57 | 12 април 2024

Стрелби в Черно море

Млади военни пилоти се учат да летят над море край Балчик

По материала работи: Златина Добрева
Стрелби в Черно море

В Черно море около полигона „Шабла" днес ще има интензивни стрелби от бойната ни авиация по морска цел, съобщиха от Министерството на отбраната. Стрелбите ще са от 12,30 ч до 16,30 ч. През това време е забранено корабоплаването и въздухоплаването в пространството между ивицата на нос Карталбурун край Дуранкулак до нос Калиакра и акваторията на Черно море, на разстояние 12 мили или 22 км от бреговата ивица и височина до 5000 метра над морската повърхност.

Стрелбите са експериментални и първи по рода си в нашата авиация, обясниха военни експерти, цитирани от „Труд". Бомбардировачите Су-25 и вертолетите Ми-17 ще проверят точността си върху изцяло нови цели. ВВС специалисти са направили ръчно огромни плаващи мишени, които са във формата на куб или пирамида. В миналото за мишена се е използвал стар, потънал в морето кораб в акваторията на полигона Крапец.

След кризата в Украйна ръководството на НАТО засили ученията и присъствието на кораби в Черно море.


Същевременно от родните ВВС съобщиха, че екипажи от Безмер, Долна Митрополия и Крумово ще проведат своята морска подготовка на летище Балчик. Учението започна на 3 юни и ще приключи на 11-и, като щурмовите самолети “Су-25”, учебно-бойните L-39ZA и вертолет “Ми-17” вече се пребазираха на авиобазата край морския град.

Летателният състав ще придобиe първоначална подготовка по техника на пилотирането и самолетоводенето над море. Полетите ще се изпълняват денем при прости метеорологични условия. Задачите над море са вид сложна подготовка, защото над водата липсват каквито и да е ориентири, освен хоризонтът, коментират от ВВС.

Коментари

Новини Варна