IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
10:20 | 4 юни 2023
Обновен: 07:54 | 23 април 2024

93 г. от рождението кап. Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта

Бъдещият легендарен капитан е син на армейски офицер от Ботевград

По материала работи: Слав Велев
93 г. от рождението кап. Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта

Кап. Георги Георгиев с яхтата “Кор Кароли“/Снимка: АВХИВ

На 4 юни отбелязваме 93 години от рождението на кап. Георги Георгиев - първия българин, обиколил света с яхта. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от следващите назначения на бащата е във Варна. 

Семейството се мести тук през 1939 г. Тогава за пръв път Георги вижда морето, в което се влюбва завинаги, за да го покори години по-късно. От малък прекарва повече време на пристанището, отколкото в училище. След кратък престой в София през 50-те години, отново се връща във Варна, където завършва Вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и корабоплаване. Така вече сините простори пред него са открити и той и може да осъществи мечтата си - да плава по море. Основател е на първия софийски яхтклуб "Академик" на Горни Пасарел, а по-късно и яхтклуб "Порт Варна". Първото му по-сериозно плаване е обиколка на Черно море с яхтата „Вега” през 1974 г.

След това състезание, яхтата "Кор Кароли" е доокомплектована в Ню Йорк, а знаменитото си околосветско пътешествие (57-мо поред в световната история и първо за България), капитан Георги Георгиев започва в Куба на 20.12.1976 г.

През Панамския канал и покрай островите Галапагос, Кор Кароли стига Маркизките острови. Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия яхтата се насочва през Индийския океан към Кейптаун. Преминавайки през южният и северен Атлантик, капитан Георгиев достига отново Хавана след точно 201 дни, 21 часа и 36 минути, с което подобрява дотогавашния рекорд. Изминато разстояние е 23 018 морски мили.

С това постижение той е включен в Книгата с рекордите на Гинес от 1981 – 82 г. За съжаление, това се случва посмъртно, защото кап. Георгиев почива в Одеса през 1980 г., подготвяйки ново плаване с яхтата. Рекордът му не е подобрен в продължение на 10 години.

Корпусът на яхтата "Кор Кароли" се съхранява във Военноморския музей във Варна.

Коментари

Новини Варна