IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
09:00 | 25 юни 2023
Обновен: 02:56 | 30 април 2024

25 юни е Международният ден на моряка

Празникът ще бъде отбелязан във Варна с богата програма

По материала работи: Слав Велев
25 юни е Международният ден на моряка

На 25 юни отбелязваме Международния ден на моряка.

Празникът е официално обявен от Организацията на обединените нации (ООН) и има за цел да подчертае важността на моряшката професия в световен мащаб и значението ѝ, за да просперира световната търговия.

В света работят над 1,5 млн. моряци, които осигуряват стоките за бита на човечеството. Всяка година се правят кампании, чиято цел е да се даде на широката общественост представа за изключителната важност на моряшка професия.

Програма за Международния ден на моряка във Варна:

Демонстрация по оказване на помощ на хора, бедстващи на море, ще направят доброволци от сдружение „Булсар-к.д.п. Никифор Герчев“ в Международния ден на моряка на 25 юни във Варна.

Спасителната акция ще започне в 10,30 ч. на Морска гара (пристанище Варна-изток, големият басейн- 1,2, 3 и 4 кейови места“).

Екип от членове на организацията за търсене и спасяване по море ще покажат как се извършва аварийно-спасителна дейност на хора, паднали зад борд както и изтегляне на аварирал плавателен съд в открито море. В демонстрацията се включват и водолазите от клуб „Приятели на морето“ - Варна.

По време на акцията спасителните лодки на членове на организацията „Булсар“ ще излязат в открито море и доброволци ще проведат учение по извличане от водата на хора, паднали зад борда. „Спасените“ ще бъдат траснпортирани до брега с лодките и там ще им бъде оказана спешна долекарска медицинска помощ.

На 26 юни от 17.00 часа в зала „Пленарна“ в Община Варна ще бъдат наградени призьорите в конкурса „Детско море“.

Коментари

Новини Варна