IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
15:30 | 14 март 2024
Обновен: 10:16 | 27 април 2024

Започват обход и обследване на лодкостоянките във Варна

Участниците в работната група коментираха възможности за промяна в конкретни текстове от Закона за морските пространства

По материала работи: Слав Велев
Започват обход и обследване на лодкостоянките във Варна

Представители на всички 24 институции, дирекции, сдружения и клубове се събраха  на работна среща/Снимка: Областна администрация Варна

Липсата на стратегическа визия за развитието на рибарството и на рибарската общност е една от причините през последните 50 години проблемите в този отрасъл по Северното крайбрежие да се задълбочават. До този извод стигнаха представителите на всички 24 институции, дирекции, сдружения и клубове, които се събраха на работна среща, за да дискутират въпроси за техническото състояние на хидротехнически съоръжения, използвани за швартоване и акостиране на плавателни средства на територията на област Варна, както и въпроси, свързани с тяхната регистрация.

В търсене на трайно и законосъобразно разрешаване на проблема с лодкостоянките, днес представителите на Дирекция „Морска администрация“ предложиха График за обход и обследване на близо 70 обекта, които подлежат на регистрация. В групата, която ще изпълнява Графика предстои да бъдат включени експерти от Областна и Общинска администрации във Варна, от Дирекция „Морска администрация“, както и представители на рибарските сдружения. Обследването, което най-вероятно ще започне от островната зона трябва да даде отговор и на въпроса за колко риболовни кораби и за колко рибарски лодки трябва да бъдат осигурени места. Нещо повече. Собствениците на терените, или тези, на които е възложено стопанисването и управлението им, трябва да решат дали искат пристанище за риболовни кораби или лодкостоянки за рибарските лодки. Юристите от всички компетентни държавни институции трябва да предложат как законосъобразно да бъдат уредени отношенията между ползователите и собствениците на терени.

Представителите на рибарските сдружения и на Морска администрация бяха единодушни, че Община Варна, която изготвя Общия устройствен план, който предвижда и развитието на различните зони, също трябва да има и да предложи ясна визия за това как да се развиват районите, които обитават и в които работят рибарите и техните сдружения.  От „Геозащита“- Варна също подкрепят необходимостта от промени в ОУП на Община Варна, промени, свързани с дейността на рибарския бизнес, но които трябва да бъдат съобразени и със Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Участниците в работната група коментираха възможности за промяна в конкретни текстове от Закона за морските пространства, който урежда правния режим на морските пространства в Черно море, върху които страната ни упражнява определени суверенни права, юрисдикция и контрол в съответствие с вътрешното си законодателство, както и с международните договори, по които България е страна. От Дирекция „Морска администрация“ вече са готови с предложения за промени, свързани с разграничаване на понятия като „рибарско пристанище“ и „лодкостоянки“.

Представителите на рибарските сдружения, които ползват терени, предоставени за управление на Община Варна и имат готови проекти, с които може да се кандидатства пред европейски фондове ще внесат отново проектните си предложения в Междуведомствената група. Това се налага заради обстоятелството, че проектите вече са били предоставени на Община Варна, а рибарите нямат информация дали има развитие или движение по тях. 

В режим на активна комуникация Областна администрация - Варна ще активизира взаимодействието между всички институции на държавната и местната власт, за да се извървят всички стъпки към трайното и законосъобразно разрешаване на проблемите на рибарите.

Коментари

Новини Варна