IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
14:23 | 27 август 2015
Обновен: 09:15 | 26 април 2024

Близо 20 холандски фирми работят във Варна

Това стана ясно на българо-холандски морски форум

По материала работи: Деян Михайлов
Близо 20 холандски фирми работят във Варна

Българо-холандски бизнес форум, организиран от община Варна в партньорство с побратимения град Дордрехт, както и с подкрепата на посолството на Кралство Нидерландия в България, се откри днес във Варна. Проявата дава възможност на представителите на морския бизнес да се запознаят с развитието на морския сектор в регионите на Варна и Дрехтситис. Заинтересованите могат да се информират взаимно за добрите практики на икономическо сътрудничество, да дискутират теми от общ интерес като направления за инвестиции в морския сектор и професиите, свързани с морската индустрия.


Във форума взеха участие кметът на община Варна Иван Портних, Том ван Оорсхот - посланик на Кралство Нидерландия у нас, Арно Брок - кмет на град Дордрехт, както и заместник-кметове от регион Дрехтситис, представители на Асоциацията на предприемачите на Дрехтситис, на Европейския портал за професионална мобилност от българска и холандска страна, бизнес компании, работещи в сферата на корабостроенето и още над 80 фирми, организации и сдружения от българска и холандска страна.


Кметът Портних откри форума и говори за сътрудничеството между двата морски града.

„Този форум се дължи на традиционно доброто ни сътрудничество с община Дордрехт и посолството на Кралство Нидерландия в България, каза той. Следващата година всъщност се навършват 15 години от побратимяването между община Варна и община Дордрехт. Нашето културно наследство, в случая най-старото злато, ще гостува през следващата година в Дордрехт, а ние наистина ще се радваме да приемем различни културни събития във връзка с 15-годишнината. Традиционно доброто съдрудничество, разбира се, има и своите съвсем практични измерения. Бих дал за пример „МТГ-Делфин“, където и в момента се работи по два проекта. Вярвам, че днешният форум ще бъде изключително полезен. Това е една от поредните ни стъпки към създаването на повече контакти на местен бизнес с побратимените на Варна градове и вярвам, че след днешния ден ще бъдат намерени много допирни точки, които да доведат до едно наистина взаимополезно и добро сътрудничество“, каза той.


„През последните години Нидерландия е сред 15-те най-големи инвеститори в България", каза посланик ван Оорсхот.

 

"Над 200 холандски фирми действат на територията на България, като около 20 от тях са активни във Варна.  Морският сектор е еднакво важен и за двата града. Имаме добри връзки с Морското училище във Варна и искаме да повишим нивото на образованието в града“, обобщи г-н ван Оорсхот.

 

Денислав Киров

 

Коментари

Новини Варна