IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
19:51 | 10 октомври 2015
Обновен: 03:03 | 13 април 2024

Египет купува френските военни кораби Mistral, вместо Русия

Доставката ще бъде през март 2016-а

По материала работи: Златина Добрева
Египет купува френските военни кораби Mistral, вместо Русия


 

Египет подписа днес договор с Франция за покупка на два военни кораба-амфибия, тип Мистрал, чиято продажба в Русия бе анулирана от Париж заради украинската криза, съобщи от Кайро екипът на премиера Манюел Валс.

Френският президент Франсоа Оланд съобщи на 23 септември, че е постигнал споразумение за продажбата с египетския си колега Абдел Фатаф Ал-Сиси, предаде АФП.

Екипът на френския министър на отбраната е споменал сума около 950 млн. евро цена за двата военни кораба.

Доставката ще бъде през март 2016 г.

Корабите тип Мистрал са по 21 000 т, разполагат с площадка за кацане на хеликоптери, болница, могат да превозват 450 войници на дълги разстояния и до 900 - на къси. Според Франс Ентер корабите са били построени за плаване в Арктика.

Сделката слага край на повече от година тревоги за френските производители, след като Франсоа Оланд се отказа да достави корабите на Русия заради подкрепата за сепаратистите в гражданската война в Украйна.

Русия прие условията на прекратяване на договора през август. Франция ще върне на Русия 1,3 млрд. долара за корабите Владивосток и Севастопол.

Двата кораба от една година са на кея в пристанището Сен Назер, Франция, посочва bgonair.

Коментари

Новини Варна