IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
16:28 | 14 декември 2015
Обновен: 14:39 | 17 април 2024

България си отвоюва калкана и акулата от ЕС

Намаляваме сезона за риболов на калкан срещу сваляне на ембаргото

По материала работи: Деян Михайлов
България си отвоюва калкана и акулата от ЕС

България запази възможността си да лови калкан и бодлива акула в териториалните си води след драматичен обрат на Съвета на земеделските министри от ЕС днес в Брюксел. 

 

„Успяхме да убедим Европейската комисия да оттегли предложенията си за нулеви квоти за 2016 г.“, съобщи зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

 

Обратът станал в петък вечер, след като Европейската комисия преброила подкрепата за България и Румъния от останалите страни членки срещу нулевите квоти.


България ще запази квотата си за калкан за тази година от 43,2 т и през следващата и ще може да улови ненормирано количество черноморска бодлива акула. В замяна на това сезонът за улов на калкан ще бъде намален с един месец и разрешеният период ще е само от 1 април до 30 юни.

 

София и Букурещ се задължиха да правят още повече съвместни проверки и да засилят контрола за нелегален улов на рядката риба, както и да засилят сътрудничеството с Украйна и Турция, на които се пада най-голям дял от уловения калкан, но които не подлежат на контрол от ЕС, защото не са негови членове.

 

„Научните данни са глобално тревожни, но състоянието на популацията на калкан в нашите води има подобрение“, посочи зам.-министър Грудев.

 

По данни на земеделското министерство България и Румъния хващат 6-8% от калкана и от 6 години са подложени на ограничения чрез квоти от страна на ЕС заради опасно намаляващата популация на калкана в Черно море.

 

„Основният проблем е експлоатацията на калкан от трети страни. Не е приемливо на България и Румъния да се налагат квоти, без да се визират Турция и Украйна“, подчерта зам.-министърът.

 

България успя да отхвърли и желанието на Европейската комисия да започне да контролира улова на черноморска бодлива акула в наши води. България хваща около 100 т. или 47% от застрашения вид в Черно море. За да избегне въвеждането на пълна забрана за улов през 2016 г., българската делегация се е съгласила да започне да докладва и малък улов, от под 50 кг, който сега не се контролира. В средата на 2016 г. ще се направи преглед на състоянието на популацията и на мерките, преди да се реши ще има ли квоти догодина. С пари от еврофондовете ще се направят реални снимки, за да се преброят акулите в наши води. 

 

Квотата за цацата се запазва на тазгодишните нива от 8023 т.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна