IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
12:04 | 22 януари 2016
Обновен: 02:41 | 25 април 2024

Родни моряци спасени от дипломатите ни в Италия и Либия

Екипажът на танкера Sunoil беше отърван от обвинение в контрабанда

По материала работи: Борис Проданов
Родни моряци спасени от дипломатите ни в Италия и Либия

Наши моряци се прибраха в България след намеса на дипломатите ни в Италия и Либия. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

 

Двамата българи бедстваха на 3 януари с танкера Sunoil, който плава под молдовски флаг. Петчленният екипаж (моряците ни, 2-ма украинци и 1 румънец) крушира в международни териториални води близо до либийските брегове. Подаденият сигнал за бедствие е приет от кораб, който буксира танкера до Триполи.

 

Там обаче те са задържани с обвинение за контрабанда на петролни продукти, което е забранено в Либия. Но на борда на Sunoil не е имало гориво, а и курсът не е предвиждал акостиране в либийско пристанище.

 

След сигнала от МВнР се активизирани посолствата ни в Либия и Италия. Предприетите дипломатически мерки за причините за задържането на моряците ни довеждат и до установяване на тяхното местонахождение. Реагира се бързо и за тяхното освобождаване.

 

Проведените аудиенции на либийски дипломати в посолството в София и координацията с Украйна и Румъния дават резултат. Съдействие е потърсено и представителството на Европейския съюз в Либия.

 

Всички тези действия, както и отличната координация предопределят решението на съда в Триполи, оттеглило обвиненията на 12 януари т.г. към екипажа.

 

Моряците ни вече са тук.

Коментари

Новини Варна