IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
16:21 | 26 януари 2016
Обновен: 00:30 | 1 май 2024

Яхт-клуб се жалва срещу продажбата на лодките му

Търгът, който портът обяви, е утре

По материала работи: Юлиян Атанасов
Яхт-клуб се жалва срещу продажбата на лодките му

Чрез медиите решиха да комуникират яхт клуб "Кап. Георги Георгиев – Порт Варна“ и порта в морската столица, за да изгладят „нерешим“ по техни думи спор за предстоящия утре търг на 19 лодки. В истинска драма се превърна случаят, който на пръв поглед не изглежда драматичен. Лодките са част от флотилията на клуба и са поддържани от членовете му през последните години. По думи на ветроходците тези плавателни съдове са нужни за провеждането на всички регати и прояви, включително и на "Тол шипс".

 

От ръководството на яхт клуб "Кап. Георги Георгиев – Порт Варна“  на няколко пъти са се опитали да договорят покупката или наемането на яхтите, но не са стигнали до диалог с ръководството на порта. Случаят е сведен до знанието на министерството на транспорта, и до спортното министерство, откъдето са получили подкрепа. Търг обаче ще има, утре в 11.00 ч.

 

Още сутринта излезе съобщение в средствата за масова информация, че варненски родители алармират за опасността да бъде затворен яхт клуб "Кап. Георги Георгиев – Порт Варна“. В писмо до медиите  Юри Станков, Емил Костурков, Зорница Матеева, Мая Василева и Елена Вареник обясниха, че държавата в лицето на ръководството на пристанището е решила да продаде на търг яхтите, които вече 42 години се стопанисват от клуба. Така, по техни думи малките му възпитаници  ще бъдат лишени от възможността да тренират любимия си спорт.

 

На среща с медиите те се опитаха да припомнят постиженията на клуба като предадоха своето становище да се отмени търга.

 

В същото време, от порта информираха, че портът ще купи нови лодки за детското ветроходство, като заявиха, че не се предвижда продажба на сградата на яхтклуб “Кап. Г. Георгиев”. 19 съда са подредени на пристанището и готови за утрешния търг. Според ръководството на пристанището, те са в недобро и незадоволително техническо състояние (предпоставка за инциденти на море), установено чрез експертна оценка, които до момента са използвани без регламентирано основание от сдружения с нестопанска цел.

 

Директорът на порта Петър Сеферов поясни, че с парите от продажбата на старите съдове (собственост на държавното дружество), ще бъдат закупени нови. Те ще бъдат използвани за нуждите на детското спортно ветроходство във Варна. Решението за продажбата на старите съдове и покупката на нови се базира на дългосрочната политика в подкрепа на спорта, която следва дружество, за което от порта са информирали през май миналата година.

Продажбата на плавателните съдове няма да окаже никакво влияние на ветроходните школи в града, тъй като на тях не се обучават деца от детските ветроходни класове. По думи на Сеферов, не предстои промяна на статута, отдаване под наем или продажба на сгради, част от терминал Варна – Изток (собственост порта), които до момента са ползвани за нуждите на спортни клубове.

 

Децата ветроходци ще протестират в събота от 11.00 ч. по бул. „Приморски“ във Варна в участъка от басейн „Приморски“ до порта. По улиците ще бъдат изкарани и лодките, на които тренират младежите.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна