IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Морски бизнес
21:39 | 8 февруари 2016
Обновен: 04:18 | 24 март 2024

Противоминни кораби на НАТО и базов миночистач „Шквал” влязоха в Черно море

Командирите на кораби от групата проведоха официални срещи с командира на Пункт за базиране Ердек

По материала работи: Юлиян Атанасов
Противоминни кораби на НАТО и базов миночистач „Шквал” влязоха в Черно море

На 29 януари 2016 г. корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО, в чийто състав е базов миночистач „Шквал” от българските Военноморски сили, застанаха в пристанище Ердек. В пристанището екипажа на кораба участва в организиране на охраната и отбраната на корабите при престоя им в пристанище и в турнир по футбол между екипажите на корабите от групата. Командирите на кораби от групата проведоха официални срещи с командира на Пункт за базиране Ердек, кмета на град Ердек и областния управител.

 

На 1 февруари 2016 г. корабите от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО напуснаха пристанището. Проведоха се съвместни учения и тренировки по контрол на корабоплаването, сигнални и радио учения, тактическо маневриране, противодействие на асиметрични заплахи на море, приемане и предаване на поща и леки товари на ход. Базов миночистач „Шквал” участва в операция по търсене и спасяване на море, управление на кораба при „Човек зад борда” и тренировка по буксировка на повреден /търпящ бедствие/ кораб. Проведени бяха противоминни операции в района на залив Ердек.

 

На 5 февруари 2016 г. корабите застанаха в залива „Златния рог” – Истанбул. В базови условия (в пристанището) екипажа на кораба участва в организиране на охраната и отбраната на корабите при престоя им в пристанище. Командирите на кораби от групата проведоха официални срещи с кмета на град Истанбул, областния управител и командира на северния район на Военноморските сили на Република Турция корпусен адмирал Хасан Шукрю Корлу.

 

На 8 февруари 2016 г. корабите от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО напуснаха пристанището и преминаха проливната зона Босфора, свързваща Мраморно с Черно море. Проведоха се съвместни учения и тренировки по контрол на корабоплаването и тактическо маневриране.

 

В групата освен базов миночистач „Шквал” участват: от Република Турция кораб за управление и контрол TCG „C.G.HASANPASA” и минен ловец TCG „EDREMIT” и от Кралство Испания минен ловец ESPS „TAMBRE”. Очаква се на 12 февруари 2016 г. корабите да застанат в пристанище Батуми – Република Грузия.

Коментари

Новини Варна