IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
15:51 | 12 февруари 2016
Обновен: 04:30 | 24 март 2024

Концесионери се отказаха от три плажа край Варна

Това са Кабакум-юг, Аспарухово и Офицерският

По материала работи: Борис Проданов
Концесионери се отказаха от три плажа край Варна

Три варненски плажа може да останат неохраняеми това лято, след като концесионерите им се отказаха от тях. Причините са главно финансови. От областната управа във Варна ще търсят варианти за осигуряването на спасители, за да няма инциденти през летния сезон.


Трите плажа, които остават без концесионер, са Кабакум-юг, Аспарухово и Офицерският. Големият проблем на Офицерския плаж е постоянното замърсяване от Шокъровия канал. Очакванията бяха през този сезон водите от него да се отвеждат навътре в морето, но към момента промяна няма.


"Не виждаме решение на този проблем и ние като концесионери сме постоянно потърпевши. Да не говорим, че в крайна сметка всеки бизнес е обвързан и има смисъл тогава, когато икономическият показател е положителен", каза Андрей Василев, представител на концесионерите.


Високата цена за осигуряване на спасители и за поддържане на плажовете е другата причина за отказа на концесионерите. Тъй като те са сред най-посещаваните, ще се търсят варианти за осигуряване на спасители. От тази година срокът за обявяване на неохраняемите зони вече не е до края на май, а до 31 март. Схемата за водно спасяване също трябва да бъде предложена от областния управител дотогава.


Според концесионерите във Варна след промените в Закона за Черноморското крайбрежие, трябва да се прецизират идеите за категоризиране на плажовете и да се модернизира Наредбата за водното спасяване.

 

news.bnt.bg

Коментари

Новини Варна