IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
10:04 | 17 февруари 2016
Обновен: 14:02 | 15 април 2024

Ключово за “Тол Шипс” е набирането на практиканти за корабите

Варна е запомнена по цял свят със значителния интерес към големите ветроходи, казаха още от организационния комитет

По материала работи: Борис Проданов
КРИСТИАНА ГЕНЧЕВА и к.д.п. Тома Томов отново имат отговорната задача да организират перфектното провеждане на регатата “Тол Шипс”.

Големите платноходи за регатата “Тол Шипс” ще гостуват във Варна от 1 до 4 октомври. Това е третата ветроходна проява от този значим мащаб в морската столица.


Следващите 5 г. регатите “Тол Шипс”

ще се организират в акваториите на Северно и Балтийско море, в Черно и Средиземно море, край Северна Америка (Източното и Западното крайбрежие), в Далечния изток – съобщи специално за Медийна група “Черно море” к.д.п. Тома Томов, председател на комитета по организиране на регатата “Тол Шипс” във Варна. – През 2017 г. предстои регата от Китай до Япония и обратно с няколко пристанища. Традиционно Австралия и Нова Зеландия също организират такива събития съвместно със Sail Training International (STI). Изобщо в целият свят има прояви “Тол Шипс”, които събират все по-голяма публика, а във всички разговори научаваме, че Черно море не е бяло петно. Нека мине събитието през октомври и ще мислим за друго. В община Варна има стегната организация, всеки е получил конкретни задачи от кмета Иван Портних. Предстои ни сериозна работа в следващите 8 месеца.


Ключово обаче е осигуряването на практиканти,

защото това е важен критерий, по който се оценява доколко варненци и хората на България са заинтересовани от това младите хора да бъдат въвлечени в морското обучение и възпитание, в изграждането на характери. И малко по малко да се откъснат от затворените стаи и висенето пред компютрите. “Калиакра” ще участва в “Тол Шипс”, очаквам заявка и от другата ни баркентина - “Роял Хелена”, добави к.д.п. Тома Томов.


От дирекция “Туризъм” се заинтересуваха от регатата,

за да се използва възможността за удължаване на сезона. Направиха постъпки към Туристическата камара и към хотелиерите. Дано и времето да бъде доброжелателно и позволи всичко това да се случи. Всички в общината подчертават обаче, че в предишните 2 регати късно сме започнали подготовката за регатата “Тол Шипс”. Сега сме в крак с графиците, договорът го подписахме още преди Нова година. От декември насам сме свършили доста работа. Програмата е в ход. За разлика от нас другите пристанища се подготвят за проявата 3 – 4 години. Добра практика в подготовката на регатата е именно това. Показателно е, но пък и ние се справяме, изтъкна шефът на организационния комитет на регатата.


В чужбина регатата води до финансов ефект

към организацията, която е организатор. Разчитам на още по-голям интерес тази година, а през 2014 г. по данни на полицията между 350 000 – 400 000 души посетиха корабите. Не знам дали ще успеем да надскочим цифрата, но ще се постараем. Предвиждаме повече атракциони, ще подготвим цяла България за регатата “Тол Шипс 2016”. Самото събитие дава надежда и туристи да се възползват от проявата. Предишните 2 издания бяха в ранната пролет, но по-лесно е да удължиш сезона, а по-трудно – да го стартираш месец и половина по-рано, оптимист е Тома Томов.


Искам да се върна обаче към практикантите,

насочили сме се към гимназиите (младежите трябва да са над 15 г.), Варненската морска гимназия, ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, всички вузове. Искаме да внушим и на бизнеса, че за младите участието в “Тол Шипс” не е забавление, а изграждане на характер. Трупа се опит, който сериозно променя живота на младежа. И не само община Варна да осигури практиките на тези 50 – 60 деца. Надявям се да се намерят спонсори, които също да се включат. Било то на един, двама или десетима практиканти. За цялата регата сумата на човек е около 1500 евро и се надявам колкото се може повече млади хора да се включат. Разчитам бизнесът да се замисли, защото няколко десетки младежи, преминали тази практика, могат сериозно да променят много неща около нас, категоричен е к.д.п. Томов.


И пак акцентът не бива да пада върху финансите,

а върху младежите, които са мисионерите на “Тол Шипс” в световен мащаб. Разчитам на заинтересоваността именно на бизнеса, който по-лесно може да намери средства, отколкото едно семейство. Такава инвестиция не е на вятъра, а за добра кауза – за нашите деца, за нашата бъдеща смяна. Цялата подготовка на нашата регата има важни събития. Стартираме в края на февруари кампания по набиране на доброволци. Събираме средства за практикантите. Връщам се към темата. Ще се обърнем към училищата и вузовете те също да търсят спонсори. Кампанията ще излезе извън рамките на общината. Именно техните възпитаници ще са носителите на духа на “Тол Шипс” и идеята за приобщаване към морето”, завърши Тома Томов.

 

Работим усилено по организацията,

добави на свой ред и Кристиана Генчева, главен експерт в дирекция "Спорт" на община Варна. – Тази година пристанището отбелязва 110 г. от създаването си и това ще е допълнително събитие към регатата “Тол Шипс”. Хубавото е, че портът е отворен като свободна зона и това ще допринесе за по-добрата визия. От администрацията предвиждаме доста различни съпътстващи прояви. Това привлича още повече външни посетители. Набирането на практиканти е много важно, миналите през корабите казват, че 1 ден на море е равен на 1 месец на суша. Това впечатлява младите хора и ги учи. Ще бъде анонсирано сред училищата и университетите не само във Варна, а и в цяла България, че точно сега има възможност за това обучение. Но да не забравяме, че набираме и доброволци – тази кампания също е важна за нас. От дирекция “Култура” разбрах, че имат идеи по време на регатата да има много културни събития. Водните спортове ще бъдат богато представени по време на регатата “Тол Шипс”. И това е напълно логично. А всички запомнят присъствието на големите кораби с големия интерес, с наплива на желаещи да ги разгледат.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна