IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Морски бизнес
15:30 | 28 март 2016
Обновен: 01:04 | 14 април 2024

Отдавна се борим срещу криминализиране дейността на морските капитани

Случаят с кап. Собаджиев е нагледен пример как всеки от морските ни кадри може да се превърне в невинна жертва на обстоятелствата, каза к.д.п. д-р Димитър Димитров

По материала работи: Борис Проданов
Отдавна се борим срещу криминализиране дейността на морските капитани

Безпрецедентният случай в морската ни история с невинно осъдения кап. Светлозар Собаджиев, който излежа 4 години и половина в панамски затвор, поставя редица въпроси за сигурността на морските кадри, които подписват контракти с различни корабопритежатели (виж: „К. д.п. Светлозар Собаджиев: Бях загубен без моите близки и приятели” във в. Черно море”  от 9 март т.г.). По неговите думи една от бедите тук е свързана с международното морско законодателство, което в неговия случая не е проработило. А жертва не е само той. Известен е случаят с гръцкия капитан, осъден на 22 г. затвор в Испания, защото корабът му се счупил (без да е виновен за това) и станал разлив в Бискайския залив.
Поуките от случилото се с кап. Собаджиев, които могат да предпазят морските ни капитани от опасността да се превръщат в лесни жертви, определиха темата на нашия разговор  с к.д.п. д-р Димитър Димитров, председател на Българската асоциация на морските капитани.


- Морските капитана наистина ли са винаги с единия крак в затвора?
-  Темата за криминализирането дейността на морските капитани не е нова. В последните поне 10 години тя е неизменна точка от исканията, които се поставят при всички срещи с колеги от цял свят. Случаят с кап. Собаджиев е нагледен пример как можеш да се превърнеш в жертва на обстоятелствата. Той стана повод всички колеги да направим в себе си равносметка. Затова и организирахме среща на Асоциацията на морските капитани с него в Дома на моряка. Искахме да чуем от първа ръка  как той усеща нещата. Срещата беше много полезна и се превърна в разговор между колегите; коментирахме както нормативната уредба, така и чисто личностното ни поведение.


- Нужни ли са нормативни промени?
- Що се отнася до нормативната уредба, открай време цялата отговорност е хвърлена върху капитана. За съжаление, обаче в последно време голяма част от функциите, които по право бяха в неговите ръце, сега са иззети от бреговите служби - при капитана остана само отговорността. Точно тук е и въпросът. В края на краищата отговаряш, обаче нямаш достатъчно ресурс, за да свършиш работата, и разчиташ много на хората от брега. А когато хората от брега сгрешат, в повечето случаи те си измиват ръцете с капитана. Това е основният проблем в днешно време, както и да го дискутираме. Ние винаги сме го поставяли пред Международната морска организация (ИМО) по отношение на нормативната уредба. Поне да се избегне криминалното преследване срещу капитаните, защото в повечето случаи те са на кораба в качеството си на служители на компаниите. И ако трябва да се търси криминално преследване, нека да е срещу компаниите, които отговарят за кораба. Вярно, всеки отговаря за своите собствени действия, но така или иначе капитанът е там по силата на договора си с компанията.


- Кап. Собаджиев сподели пред в. „Черно море”, че една от поуките му занапред е винаги да изисква копие при себе си от протокола за проверка на товара преди отплаване?...
- Документирането е само едната страна на проблема. Всяка компания си има правила. На срещата той сподели пред нас как са му взели компютъра и всички други неща, които можеше да използва в съда, но впоследствие те са изчезнали от списъка с веществените доказателства (бел. ред. - липсват и личните му 3000 долара, както и  още толкова служебна валута). Така че явно в някои държави, каквото и да направиш, както и да документираш, винаги си подложен на риск. За мен по- важно е другото - да избираме да плаваме само за качествени компании, за такива, които държат на хората си и стоят зад тях. Имаше подобен случай с друг български капитан - също беше намерен наркотик на борда на кораба и компанията го държа 4 месеца на пристанището, докато се реши проблемът, и така никой от екипажа не пострада. Тоест тя не пожертва капитана или някой друг невинен от кораба. Докато в случая с кап. Собаджиев компанията е действала по пътя на най-малкото съпротивление - най-малко разходи да плати и ако може, да си измие ръцете с него, както е и станало. А иначе вярно е, че документирането е много важно. Има обаче  и още нещо много важно - всеки от нас трябва да гледа много внимателно какво пише в договора и с каква кампания го сключва. За съжаление, при сегашната криза в корабоплаването, което продължава вече доста години, много колеги, когато останат без работа и без доходи, започват да правят компромиси, които в немалко случаи водят до това, което сполетя кап. Собаджиев.


- Кои законови промени са належащи, за да не стават повече капитаните лесни жертви?
- С това започнах в началото. В резолюциите ни на Европейската конфедерация, на Международната федерация на асоциациите на морските капитани винаги първа точка е въпросът за криминализирането. Защото случаят с кап. Собаджиев не е изолиран, има много други, постоянно излизат и нови. Така че ние сме поставили въпроса, но за да се приеме, трябва да бъде нормативен документ на ИМО. Борим се това да стане, но до момента нямаме достатъчно голяма подкрепа, за да се излезе с такъв документ. Разбира се, тук са нужни обединените усилия на всички участници в превозите на море. И най- вече включването на големите играчи на морския пазар, каквито са мощните корабоплавателни компании, международните морски организации в лицето на ИМО - не е тайна, че там нещата се диктуват от световните сили. В момента така се правят международните документи. И трябва да се намерят хората, които да внесат промените, за да станат факт. Процесът е дълъг и отнема години.


- Излиза, че въпросът е на политическо равнище?
- Точно така. Всички законодателни промени се извършват на политическо равнище. Затова нашите резолюции винаги стават достояние на комисаря по транспорта в ЕК, но засега няма още практически действия в тази насока.


- Нима ще трябва да стане още по- голям скандал, за да има реакция?
- Не бих казал скандал. По-скоро начинът е, както се получи с пиратството - възникна и когато се разрасна като проблем и стана неизгодно за застрахователите и големите корабни компании, те бързо го решиха. Предполагам, че така ще се получи и в тази случай. В момента въпросът се пренебрегва, защото  Международният профсъюз на транспортните работници (ITF) в своите договори почти винаги поставя клаузата, когато има замесени наркотици, да не съдействат. Сигурно имат донякъде право заради случаите, в които моряци са замесени с трафика на наркотици. Но не са малко и невинно пострадалите като кап. Собаджиев. Пак казвам, процесът е дълъг, труден и много време ще мине, докато се реши. Просто не бива да спираме да работим в тази посока, защото ние сме и преките потърпевши.


Стефан Денков

Коментари

Новини Варна