IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
17:44 | 2 април 2016
Обновен: 13:56 | 4 май 2024

Министърът на транспорта на Катар ще оглежда варненското пристанище

Министър Московски обясни, че ще градим партньорство с емирството

По материала работи: Слав Велев
Министърът на транспорта на Катар ще оглежда варненското пристанище

След 10 дни във Варна се очаква посещението на министъра на транспорта на Катар. От емирството проявяват интерес към пристанище- Варна.Това съобщи на среща с журналисти  транспортният министър Ивайло Московски, като бе категоричен, че визитата на колегата му от Катар не е свързана с планове за концесия на варненския порт, а е официална среща за изграждане на партньорство. Министър Московски допълни, че в момента в Катар тече мащабно строителство на огромно пристанище, което може би ще бъде и най-голямото в света.

Днес от  пристанището във Варна представиха подробен финансов отчет пред министъра на транспорта.

Отчетена е печалба от близо 8 млн. лева за изминалата година преди облагането с данъци. Обработени са над 9,5 млн. тона товари в терминалите на порта, като се забелязва ръст от 6,5 % при контейнерите.

Само за 2015 година са инвестирани около 10 млн. лева за подобряване на инфраструктурата и за закупуване на нова техника, а се очаква през тази година да бъдат вложени още над 10 млн. лева.

Тази година пристанището в морската столица за трети път поема домакинството на престижната регата "Тол шипс", която ще се проведе от 1 до 4 октомври.

Получени са първите заявки за посещения на пътнически кораби, а утре ще бъде даден старт на регата "Юнга".

 

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна