IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
15:28 | 13 април 2016
Обновен: 22:10 | 15 май 2024

Ветроходи от “Тол Шипс” остават във Варна и след края на регатата

60-годишният юбилей на гонките ще бъде отпразнуван във всички пристанища

По материала работи: Борис Проданов
Ветроходи от “Тол Шипс” остават във Варна и след края на регатата

Зам.-кметът на Варна Коста Базитов съобщи на пресконференция по повод предстоящата регата “Тол Шипс”, че някои от ветроходите, които са участвали в гонките, могат да останат да зимуват във Варна. Медийна група “Черно море” разбра, че вече има кораби, които ще се възползват от любезната покана.

 

Голямото събитие гостува за трети път в морската столица от 1 до 4 октомври. За него гостуват представители на STI – Пол Бишоп (главен съдия  на регатата “Тол Шипс”), Гуин Браун (търговски директор на STI) и Полин Апълби (медиен мениджър).

 

Пол Бишоп съобщи за журналистите, че до момента сигурни за участие са 8 ветрохода. От тях 3 в най-големия клас – “А”: “Мир”, “Погорие” и родният “Калиакра”. Чака се потвърждение до дни от румънския “Мирча” и втората ни баркентина: “Роял Хелена”. Но още е твърде рано.

 

Моряци от 6 държави и 20 националности ще се качат на корабите за тазгодишната регата “Тол Шипс”. 60-годишният юбилей на гонките ще бъде отпразнуван подобаващо във всички пристанища, в които проявата гостува.

 

Община Варна е заделила за събитието около 360 000 лв. Ясен е маршрутът на Парада на екипажите, както и на гостуващите състави за концертите в трите вечери.

 

Мерките за сигурност ще бъдат на висота, коментираха още организаторите, но без да влизат в много подробности. Пол Бишоп уточни, че всяко пристанище домакин има собствени правила за охрана. В системата за сигурност, особено на пристанищата са включени много сериозни мерки. Това е част от дейността, която ще осъществяват ВМС и полицията.

 

Отчетено беше свършеното до момента от Организационните и Инициативните комитети.

 

К.д.п. Тома Томов и Кристияна Генчева бяха на годишната конференция на STI, където високо беше оценено варненското домакинство. Това направиха вчера и Пол Бишоп, Гуин Браун и Полин Апълби, които не скриха задоволството си, че регатата за трета година се завръща във Варна.

 

А през 2014-а големите кораби бяха посетени от над 350 000 души! Вече има и над 80 доброволци за събитието, домакините търсят още толкова, за да бъде то отново на предишното високо равнище.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна