IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
13:27 | 23 април 2016
Обновен: 05:17 | 12 май 2024

Честване събира ветроходци на кея на Яхтклуб „Порт Варна”

На Цветница се навършват 40 години от отплаването на кап. Георги Георгиев за регата OSTAR’7

По материала работи: Юлиян Атанасов
Честване събира ветроходци   на кея на Яхтклуб „Порт Варна”

На връх Цветница тази година се навършват 40 години от отплаването от родна земя на кап. Георги Георгиев, на път за участието му в регата OSTAR’76, едно от най-екстремните ветроходни състезания в света и последвалото веднага след това първо българско самотно плаване около света. Две изпитания, които кап. Георгиев завършва блестящо на борда на в/я „Кор Кароли”, кръстена на двойната звезда „Сърцето на Чарлз”, алфа звезда от съзвездие Ловджийски кучета.

 

В честването ще вземат участие членове на екипажа, с който Георги Георгиев потегля от Варна, негови наследници, представители на УС но Фондация „Кор Кароли”, видни български мореходци, носители на наградата Златен глобус „Кор Кароли”, представители на местната власт, на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров” и Военноморския музей.

 

Ще бъде поднесен венец на паметната плоча на кея на яхтклуба и ще бъде уредена малка изложба с материали, предоставени от наследниците на капитана и от неговите съратници. Организаторите на регата „Свобода” се присъединяват към честването, като отлагат старта на регатата, за да могат да се присъединят и състезателите от регатата. ВВМУ изпраща ялка с шестима курсанти-гребци в бухтата на клуба. Детския ветроходен отбор на клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна”, в новите клубни екипи, ще направи демонстрационна тренировка веднага след церемонията. Предвидена е и малка почерпка.

 

Събитието ще се проведе на кея пред бюст–паметника на капитан Георгиев в Яхтклуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” от 11.30 часа.

Коментари

Новини Варна