IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
14:27 | 24 април 2016
Обновен: 20:54 | 4 май 2024

Варна отбеляза 40 г. от подвига на Капитана

На тържеството в яхтклуба присъстваха членове на клуба, ветерани на ветроходния спорт и десетки граждани

По материала работи: Борис Проданов
Снимка nautica.bg

На връх Цветница се навършиха 40 г. от отплаването от родна земя на кап. Георги Георгиев, на път за участието му в регата OSTAR’76, едно от най-екстремните ветроходни състезания в света и последвалото веднага след това първо българско самотно плаване около света. Две изпитания, които кап. Георгиев завършва блестящо на борда на в/я „Кор Кароли”, кръстена на двойната звезда „Сърцето на Чарлз”, алфа от съзвездие Ловджийски кучета.


 
В честването пред бюст паметника на Капитана в яхтклуба на негово име взеха участие членове на клуба, ветерани от ветроходството и много граждани и гости на морската столица.

 
Беше поднесен венец на паметната плоча на кея на яхтклуба и ще бъде уредена малка изложба с материали, предоставени от наследниците на Капитана и от неговите съратници. ВВМУ изпраща ялка с шестима курсанти-гребци в бухтата на клуба. Детският ветроходен отбор на клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна”, в новите клубни екипи, направи демонстрационна тренировка.

 

Румен Кирчев - дългогодишен секретар на клуба, определи плаването на Капитана като повратна точка в българското килово ветроходство

 

Коментари

Новини Варна