IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
12:38 | 9 юни 2016
Обновен: 16:35 | 1 май 2024

Американският миноносец „Портър” е на рутинно посещение във Варна

Мисията му е да пази мира в Черно море, 30% от 300 членния му екипаж са жени

По материала работи: Юлиян Атанасов
Американският миноносец „Портър” е на рутинно посещение във Варна

Aмериканският ескадрен миноносец „Портър” (USS Porter) от състава на ВМС на САЩ ще пази мира в Черно море, а от вчера (8 юни) до 10 юни е на неофициално рутинно посещение във Варна. Командир е капитан ІІ ранг Андриа Слау (Commander Andria Slough). Бойният кораб ще извършва операция по патрулиране с цел поддържане на сигурността в акваторията на Черно море, декларират от Шести американски флот. Съгласно конвенцията от Монтрьо престоят на кораба в Черно море може да е най­много 21 дни. „Посещението е част от рутинна операция и няма нищо общо с усложнената международна обстановка, каза на срещата с журналисти капитан Слау. Ние поддържаме професионални отношения с руските си колеги и ще продължим да работим в добро партньорство със страните-членки на НАТО. Шести американски флот има зона на отговорност Черно море, Средиземно море и Балтийските републики. Военноморските сили на САЩ ще се стараят да запазят почти постоянно присъствие в Черно море, използвайки правилото за свободата на корабоплаването в международни води. Това са международни води, и американският флот възнамерява да се намира там, „използвайки правото на свободно корабоплаване", каза военачалникът. Екипажът се състои от 300 души, 100 от които – жени. Дамите на миноносеца изпълняват целия спектър от задачи на борда. Капитанът отбеляза, че екипът се състои от талантлива, разнообразна група от млади хора от различни щати на САЩ като има и няколко моряци от други страни. Всички те са били доброволци, преди да станат част от екипажа и са работили за различни каузи. По отношение на собствената си кариера, кап. Слау сподели, че е завършила Военноморската академия на САЩ, офицер е от 18 години,имала е силни ментори, работила е с добри старшини и моряци, които са и помогнали да изгради кариерата, която има.

 

Капитан Слау благодари за радушния прием на Варна, на българските Военноморски сили и се надява да се задълбочи сътрудничеството и сигурността в региона. Тя определи кораба, който ръководи като „най-добрия разрушител в американския флот“. Ескадреният миноносец „Портър” (USS Porter) е на неофициално рутинно посещение във Варна.

Ели Маринова

снимки:Пламен Гутинов

Специално покритие тип "non sea" помага на екипажа да продължи да си върши работата дори когато морските вълни залеят кораба.

Макар че работният ден е 8 часов, често се налага екипажът да работи по 15-21 часа.

 

Пускова установка, в която се съхраняват повечето ракети - за суша, въздух и вода, както и туби за торпеда.

Патронът - капитан Комодор Портър

Оръжейната система в челото засича заплахата и я унищожава

 

Капитан ІІ ранг Андриа Слау (Commander Andria Slough)

 

Основната полетна палуба, място, на което кацат хеликоптери -  американски и от състава на партньорите от НАТО ( в това число - български)

 

Пацифисти са завързали платно с надпис "NATO вън", което се вижда от миноносеца като така изразяват своята позиция към присъствието на бойни кораби на пакта в Черно море.

Коментари

Новини Варна