IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
10:55 | 2 август 2016
Обновен: 10:57 | 5 май 2024

“Калиакра” и “Роял Хелена” качват ентусиасти за регатата “Тол шипс”

Финалът на гонките е между 1 и 4 октомври във Варна

По материала работи: Борис Проданов
“Калиакра” и “Роял Хелена” качват ентусиасти за регатата “Тол шипс”

Варненската морска гимназия “Св. Николай Чудотворец” обучава 25 практиканти на борда на баркентината “Калиакра”. С интензивна подготовка бъдещите моряци се научават на ценни умения. Те опознават кораба и вече имат опит в плаването на море.

 

Регатата “Тол шипс” тази година за трети път гостува във Варна. В нея отново ще видим някои от най-големите ветроходи на планетата. Гонките ще стартират от Констанца, ще продължат през Новоросийск и Сочи. Между 1 и 4 октомври във Варна е големият финал.

 

Преди него част от варненските практиканти ще могат да се включат в екипажа на “Калиакра” в етапите от състезанието. От баркентината се надяват все повече собственици на кораби да помагат на младежи, които искат да научат морския занаят. Само така практикантите могат да придобият по-голямо самочувствие и опит.

 

Другата наша баркентина – “Роял Хелена” също ще качва ентусиасти за “Тол Шипс”. Това потвърди мениджърът на ветрохода Пламен Свещаров. Той добави, че за целта желаещите просто трябва да се свържат с екипажа. На “Роял Хелена” има място да се включат неколцина кандидати.

 

И на този ветроход всяка година се обучават бъдещи капитани – от ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. Задължителните стажове се провеждат на борда на “Роял Хелена”. Най-добрите практиканти от този сезон ще бъдат в екипажа на кораба за “Тол шипс 2016”. Участници в гонките ще са и ученици от Варненската морска гимназия “Св. Николай Чудотворец”.

 

Припомняме, че за варненското домакинство на “Тол шипс” е избран и талисман – гларус.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна