IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
12:46 | 9 август 2016
Обновен: 11:59 | 5 май 2024

Търсят се спешно практиканти за регатата “Тол Шипс 2016”

Общината апелира бизнесът да помогне на младите моряци. До момента има заявки на 13 ветрохода

По материала работи: Борис Проданов
Търсят се спешно практиканти за регатата “Тол Шипс 2016”

Продължава търсенето на практиканти за предстоящата регата “Тол Шипс”, която ще гостува във Варна между 1 и 4 октомври. Това споделиха на пресконференция зам.-кметът Коста Базитв и к.д.п. Тома Томов, който е отговорник за организацията на проявата на местно ниво.

 

“Поне още 30 практиканти търсим, за да изпълним нормата. Ако има повече желаещи, ще им намерим място да практикуват. Става дума не само за двата български ветрохода – “Калиакра” и “Роял Хелена”, но и на други кораби“, каза кап. Томов.

 

Таксата за един практикант е от порядъка на около 3000 лв. Варненска фирма вече пое издръжката на няколко души. Общината също помага. Практиката по време на една такава регата е изключително полезна и дава незаменими умения.

 

Единственото условие е практикантите да бъдат на възраст над 15 г. Не е необходимо да имат някаква специална подготовка. С пристъпването на палубата младежът ще премине щателна подготовка по лична безопасност и оцеляване на море, ще се запознае в детайли със стъкмяването на кораба и с реда на борда. От него ще се изисква да живее, общо около 30 дни, според режима на кораба, да носи вахта, да усвои работата на палубата и управлението на ветрилата, да участва в поддръжката, да работи в екип всред международен екипаж, да спазва дисциплината и да си изгради критерии за самодисциплина. Плаването ще бъде едно приключение за всички участващи практиканти. То ще включва и широки познания във ветроходството, но най-важните цели надхвърлят всички очаквания. Обучението използва особените условия на плаване под ветрила в морето, за да помогне на младежите да научат повече за себе си, да разкрият скритите си сили и таланти и да осъзнаят цената на работа в екип.

 

Гонките от “Тол Шипс” в Черно море стартират на 8 септември и няма много време, защото е необходима изработката и на визи.

 

Една фирма вече е откликнала и финансира 5-ма практиканти. За още толкова ентусиасти има осигурени средства от други компании. Търсят се още хора от бизнеса, които да подкрепят идеята да имаме 50 млади моряци в регатата.

 

До момента за “Тол Шипс 2016” има подадени заявки на 13 кораба. Седем от тях са в най-големия клас А, където личат имената на нашите баркентини “Калиакра” и “Роял Хелена”, на руския гигант “Мир”, на “Надежда”, на “Погория” и “Мирча”... К.д.п. Тома Томов се надява още ветроходи да се присъединят към гонките.

 

Борис Проданов

 

Коментари

Новини Варна