IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
13:28 | 17 септември 2016
Обновен: 22:26 | 5 май 2024

САЩ: Шпионски сателит помага в борбата с нелегалния риболов

Global Fishing Watch, която засича нелегални риболовни кораби и може да се използва от всеки човек

По материала работи: Юлиян Атанасов
САЩ: Шпионски сателит помага в борбата с нелегалния риболов

Делът на незаконния риболов в света е 30% и това от години е трън в очите на малките нации, които нямат достатъчно ресурси, за да наблюдават своите води. Скоро това може да се промени със сателитната технология Global Fishing Watch, която засича нелегални риболовни кораби и може да се използва от всеки човек, който ползва компютър с достъп до интернет.

 

Технологията има капацитет да наблюдава над 35 00 плавателни съда, като използва обществено достъпна информация. Тя може да бъде полезна както за правителствата, така и за журналистите и гражданите, които имат интерес да наблюдават движението на плавателни съдове. Този лесен достъп позволява на всяка държава да наблюдава как се използват нейните природни ресурси и да регистрира нелегалната дейност.Актьорът и застъпник за защитата на околната среда Леонардо ди Каприо представи технологията по време на пресконференция във Вашингтон. Трябва да намерим начин да наблюдаваме риболова, а това е много трудно в огромни океани с ограничени ресурси. Опитваме се да създадем отчетност в области, в които има съвсем малко информация, коментира държавният секретар на САЩ Джон Кери пред The Washington Post.

 

Системата е създадена с помощта на Google Earth Outreach

Технологията е разработена от организацията за защита на околната среда SkyTruth, неправителствената организация Oceana и . Природозащитниците са я изпробвали през последните две години, като на ден са регистрирани между 10 000 и 20 000 плавателни съда. Практиката обаче показва, че системата не е перфектна, защото може автоматично да изключи системите за следене на някои кораби. От друга страна тя вече е донесла 1 млн. щ.д. приход за местното население кирибати в Тихия океан, като глоба от оператора на кораб, ловуващ нелегално.Системата може да бъде използвана за следене не само на нелегални риболовни кораби, а и в борбата с разпространението на наркотици или трафика на хора, коментират еколозите.

http://agrozona.bg/

Четете  още:Големи роботи ще изследват аномалиите в южната част от Черно море

Коментари

Новини Варна