IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
17:21 | 23 януари 2017
Обновен: 20:26 | 15 април 2024

Корабособствениците вече са длъжни да застраховат моряците

Новите изисквания по Морската трудова конвенция влязоха в сила през последните дни

По материала работи: Борис Проданов
 Корабособствениците вече са длъжни да застраховат моряците

Нови задължения на корабособствениците по Морската трудова конвенция влязоха в сила през последните дни. С тях се цели да бъде осигурена финансова стабилност и спокойствие на моряците, съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ Иван Велков – председател на Българския професионален моряшки съюз.

 

Те вече са длъжни да имат застраховки, с които да се поемат разходите при евентуално изоставяне на моряци, искове за смърт или при трайни увреждания, получени от моряците по време на работа. Това гласят изменения в Морската трудова конвенция.

 

У нас пристанищният контрол се осъществява от Морска администрация, която в случай на нелоялност от страна на собственика към екипажа, има право да задържи кораба до изпълнение на задълженията на корабособственика.

 

Според председателя на Българския професионален моряшки съюз Иван Велков по-трудни за разрешаване са проблемите на екипажа, когато корабът е на пристанището за ремонт. Тогава нелоялните корабособственици често заобикалят правилата в конвенцията. Има случаи, в които екипажът се сменя, без да бъдат изплатени задълженията към предишния.

 

Според Велков това се дължи на  факта, че смяната на моряка се извършва през гранична служба, която е към друго министерство. Правилното решение би било двете организации да бъдат обвързани нормативно, за да не се стига до подобни ситуации.

 

Иван Барбов

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (23.1.2017) - До колко се спазват изискванията на MLC 2016?

Коментари

Новини Варна