Варна 13°
fallback
Морски бизнес
13:39 | 22 декември 2019
Обновен: 04:50 | 29 април 2024

Диан Зайков вдигна 40-ия Златен глобус „Кор Кароли“

Всички досегашни носители на ветроходния трофей бяха наградени с юбилейни значки

По материала работи: Борис Проданов

Диан Зайков стана носител на голямата ветроходна награда Златен глобус „Кор Кароли“. Диан Зайков, шкипер с екипаж, получава ценния приз за успешно участие в АRC Europe 2019 от о. Тортола до Лагош, Португалия, с яхта „Океанис”. Членовете на фондацията решиха, че това е най-доброто ветроходно постижение за годината сред номинираните и го определиха за носител на глобуса, предаде narodensport.eu. Церемонията се състоя в Юнашкия салон.

 

Другите номинирани бяха: Атанас Добрев – за плаването му от Варна до Констанца и обратно с катамаран „Хоби кет”; Павлин Надворни, шкипер с екипаж – за рекордно прекосяването на Черно море от Сочи до Варна с яхта “Espresso Martini”; Емил Кирилов, шкипер с екипаж – за подготовката и прекосяването на Атлантика с яхта „Pretty Woman”.

 

Наградата за журналистика на морска тематика тази година отива при Румен Котов за книгата му „Фурия в Атлантическия океан“. Това беше юбилейната 40-а церемония за глобуса „Кор Кароли“. Всички досегашни носители на трофея бяха наградени със специални юбилейни значки.

 

“Изцяло плаването ми е с българи. Истината е, че дори не съм от морски град. От Ямбол съм, но се запалих по яхтинга още от дете. В моя град се строят лодки, а баща ми е плавал с яхта „Бумеранг“ от Бургас до Малта и обратно. Помня, че бях сърдит, че не бях на пускането й на вода. Карах известно време сърф, учих в София, после се преместих в Бургас. Много дължа на Михаил Копанов за изграждането си като ветроходец. Това е вторият ми Златен глобус „Кор Кароли“. Яхтингът има и състезателна, и забавна страна. Наградата ми е ценна, защото тръгнахме от Бургас, стигнахме до Карибите и се завърнахме, качвайки на яхтата много хора. Нямаше пострадали, сериозни аварии“, сподели Диан Зайков.

 

Той сподели и плановете си.

 

„През 2020 г. съм решил да си дам ваканция. Плаването отне година и половина, подготовката 6 месеца, решил съм бъда със семейството си известно време. А точно този глобус бих посветил на баща си. Обмислям и да изненадам ветроходната общественост“, завърши Диан Зайков.

 

Прочетете още: Родиха се 52 бебета от общинското инвитро във Варна

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback