IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
20:52 | 14 октомври 2015
Обновен: 10:11 | 20 април 2024

Наши моряци бедстват на арестуван кораб в Испания

От 5 дни са в гладна стачка

По материала работи: Златина Добрева
Снимка bTV

Деветима българи са оставени без заплати вече близо 5 месеца, на кораб, арестуван в испанско пристанище. Сънародниците ни твърдят, че от 5 дни са в гладна стачка, предаде bTV.

Корабът „Просперити”, плаващ под молдовски флаг, е арестуван заради неплащане на такси и сметки на 9 юли в пристанище Алхесирас, на няколко мили от Гибралтар. Испанските власти и Червеният кръст зареждат с минимални количества храна и вода.

"Ловим риба, за да ядем”, казва третият механик Петър Даскалов.

Договорите на повечето членове на екипажа са изтекли, което означава и застраховките.

„Аз, ако утре се хлъзна и си счупя ръката в най-лекия вариант, няма кой да ме защити, моето семейство няма да получи 1 стотинка”, заявява електроинженерът Иван Иванов.

Готвачът е с влошено здраве.

„Получих едни, от нерви ли, от напрежение ли, обриви на крайниците, на ръцете и краката, обадих се на 112, дойде харбър мастера, той ме закара в болница, но тъй като няма кой да плати моето лечение и медикаменти, ме изхвърлиха като мръсно коте от болницата”, разказа готвачът Лальо Лалев.

„Арестуваният кораб е под испанското законодателство, под тяхно влияние, те са длъжни да осигурят провизии”, заявиха от фирмата.

От гръцкия оператор на кораба заявили, че нямат кораб „Просперити” с 9 българи на борда, писа днес.бг.

Ако напуснат кораба, моряците губят надежда, че някога ще получат заплатите си. Нямат и пари да се върнат у нас.

От Морска администрация обясниха, че нямат правомощия, защото корабът не е в български териториални води, нито под български флаг или с български собственик.

Коментари

Новини Варна