IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
11:39 | 3 октомври 2015
Обновен: 04:38 | 13 април 2024

Да пазят родината по море се заклеха новите курсанти във Варна

23-ма първокурсници, сред които 8 девойки се заклеха във вярност към родината

По материала работи: Юлиян Атанасов
Да пазят родината по море се заклеха новите курсанти във Варна

23-ма първокурсници, сред които 8 девойки се заклеха във вярност към родината и поеха отговорността да я пазят по море днес във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”  във Варна. На тържествения ритуал по полагане на военна клетва от курсантите от „Випуск 2020“ присъстваха много гости, представители на местната община, областна управа, командването на Военноморските сили, институции, журналисти, родители.

Редом до младите хора, избрали морската професия за свое поприще, застана плътен блок от техни предшественици от „Випуск 1984“ – и за да им вдъхнат кураж, и за да уважат тържествените мигове в този паметен за всеки от тях ден. Новите курсанти прекрачиха прага на Морско училище още на 21 август, но тази сутрин  положиха военна клетва и поединично преминаха под знамената. От трибуната, заедно с официалните гости и представители на властта и ВМС, се чуха думите на майките, които изпращат децата си да се учат във висшето ни морско училище, както и обещанията на самите курсанти.

През следващите пет години те ще се обучават по специалността „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво” в специализациите „Корабоводене за ВМС”, „Корабни машини и механизми за ВМС” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС”.

Снимки: Ели Маринова

Коментари

Новини Варна