IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
13:00 | 11 ноември 2020
Обновен: 07:30 | 25 април 2024

БЛС: Не вярвайте на интернет! Самолечението е опасно

При симптоми - обърнете се към личния си лекар, но ако не вдига телефона...

По материала работи: Слав Велев
БЛС: Не вярвайте на интернет! Самолечението е опасно

Самолечението е опасно! Не вярвайте на всички публикации в интернет. Това заявиха в отворено писмо от Българския лекарски съюз, с което апелират гражданите да не се самолекуват. Съветите им са във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на Covid-19 пациенти.

От БЛС заявяват следното:

 

- Самолечението е изключително опасно!

 

- Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма.

 

- Част от препоръчваните лекарства, могат да причинят внезапно и остро кървене в организма.

 

- Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

 

- Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те са предназначени за квалифицирани медицински лица, които съобразяват индивидуалното състояние на пациента и не могат да служат за самолечение.

 

- Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар.

 

От БЛС призовават гражданите, който ще им назначи индивидуална терапия. Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни „лекуват“. Самолечението е опасно!

Коментари

Новини Варна